Sko dig i form

- och öka muskelaktiviteten

HÄLSA

Nu ökar konkurrensen bland skoleverantörerna om vilka skor som du blir mest vältränad av. Men funkar det verkligen?

Foto: COLOURBOX
Nu ökar konkurrensen bland skoleverantörerna om vilka skor som du blir mest vältränad av.

Pionjärerna inom skor som lovar dig fasta lår, en bättre hållning och en välsvarvad rumpa är MBT (Masai Barefoot Technology). Inspirationen kom från Masaifolket i östra Afrika, ett vandrande folk som är känt för sin exemplariska hållning. Skotillverkaren har nu gjort en undersökning på 9 000 kvinnor runtom i världen om vad de har mest ångest för att visa upp på badstranden. Resultatet visade att låren kom på första plats, därefter halsen, magen och rumpan.

– Bara genom att stå i skorna ökar muskelaktiviteten, därmed ökas även din energiförbrukning. Många fokuserar på att träna överkroppen och missar att träna benen. Genom att byta skor och bära dessa i vardagen får du gratis träning utan att du tänker på det, säger Maria Schäfer, legitimerad sjukgymnast, Mbt Sverige.

Som att gå i sand

Även en kanadensisk undersökning från universitetet i Calgary visar att lårens muskelaktivitet ökar med 37 procent i de speciella skorna, jämfört med att gå i vanliga träningsskor.

Nu kommer även nya aktörer inom samma teknologi som till exempel Skechers, Reebok easytone och Fitflops.

Skorna bygger på i princip samma tänk, att skon har en rundad yttersula som skapar obalans och på så sätt aktiverar flera små muskler i foten och därmed också i benen och i bålen. Skorna är specialtillverkade för att bygga upp kroppen. Känslan är lite som att gå i sand där varje steg känns extra ansträngt, lite ett steg framåt och två bakåt, men på ett positivt effektivt sätt.

Ett annat sätt att få fasta lår och en välsvarvad rumpa är ju självklart att träna traditionellt med styrketräning, löpning, spinning, dans, utfall, upphopp med mera. Men med skorna ska du alltså kunna träna lite hela tiden även när du egentligen inte tränar och det är ju inte helt fel. Ett stort minus med dessa skor är att de är väldigt dyra. Prislappen ligger runt två tusen kronor.

Shirin Rågby Djavidi