Picknick i det gröna

HÄLSA

Att äta ute i det gröna är härligt på sommaren. Bjud på några av våra smala och enkla rätter.

Kycklingspett med sweet chiliglaze

Spett är praktiskt på picknick då du inte behöver några bestick.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 25 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
400 g kycklingfilé i bitar
1 tsk olivolja
2 msk sweet chilisås
salt, peppar
8 små träpinnar

Gör så här:
1.Tärna kycklingen i 2 x 2 cm stora bitar. Stek kycklingen i oljan, salta och peppra. Pensla på sweet chilisås. Låt svalna.
2.Trä upp kycklingen på träpinnar.


Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Matvetesallad med melon

En matig sallad med fräsch smak av melon och färska grönsaker är gott som det är eller som tillbehör.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 20 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
1 burk matvete, Zeta
2 färska röda eller gula lökar
125 g körsbärstomater
½ liten gurka
½ ask sockerärtor
1 liten melon av valfri sort
flingsalt

Dressing
2 msk olivolja
2 tsk pressad citron
salt, peppar

Gör så här:
1. Skölj matveten noga och låt det rinna av.
2. Strimla löken, halvera tomaterna, skala, halvera och skiva gurkan, strimla sockerärtorna och tärna melonen. Blanda allt med en nypa flingsalt och ägg i en fin bunke med lock.
3. Blanda ihop dressingen och smaka av med salt och peppar och häll över salladen.


Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Jordgubbslassi

Lassi är en indisk dryck som är mycket törstsläckande. Inte lika söt och krämig som en smoothie utan mer som en måltidsdryck. Om man vill kan man som i Indien lägga i några korn salt.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 15 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
1 l jordgubbar
½ l naturell yoghurt
½ l vatten
1 msk flytande honung

Gör så här:
1. Rensa bären och mixa ihop med yoghurt, vatten och honung.
2. Kyl väl och häll upp i en termos.


Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Pizzabitar med sardell

Salta småpizzor är perfekt för sommarpicknicken.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 30 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
1 köpt pizzadeg utan tomatsås
125 g körsbärstomater
125 g sparris
8-10 sardellerfiléer
2 msk grovriven parmesan

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen tunt, ta ut ca 8-10 rundlar.
2. Mosa tomaterna lätt, grilla eller stek sparrisen lätt och skär i 3 cm bitar.
3. Fördela tomater, sparris, sardeller och riven parmesan över pizzan.
4. Grädda ca 8-10 minuter.


Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

Hallonbägare

Lätta att ta med är dessa ljuvliga sommardesserter. Använd gärna plastmuggar.

Foto: SARA RINGSTRÖM

• 4 port • Tar 20 minuter • Svårighetsgrad Lätt

Du behöver:
1 burk Kesella vanilj, 250 g
1 dl cream cheese, light
4 italienska mandelskorpor
250 g färska hallon

Gör så här:
1. Blanda Kesella och cream cheeese. Krossa skorporna lätt.
2. Fördela kesellablandingen i fyra glas eller muggar, lägg på skorpsmulonra och toppa med hallonen.
3. Transportera glasen eller muggarna inplastade i en stadig låda av plast eller metall. Eller ta med allt separat och lägg ihop på plats.

Av Liselotte Forslin, Recept: Åsa Berger

ARTIKELN HANDLAR OM