"Jag har fått ett helt nytt liv"

Från 100 kilo till 72 kilo

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Mia i dag.
HÄLSA

Mia Dahlbäck vägde 100 kilo, var trött och hade ständigt ont i kroppen. Till följd av övervikten var hon deprimerad, hade sömnproblem och oregelbunden mens.
– I dag har jag ett helt nytt liv där jag orkar massor.

Mia fick höra talas om Viktklubb genom en artikel i bilagan Kropp och Hälsa. Hon läste om en tjej som gått ner 30 kilo genom att äta vanligt och tyckte att det passade henne.

– Tidigare åt jag massor med fet mat. Jag åt kopiösa mängder godis, kaffebröd och glass.

Det var så allvarligt att hon trodde att hon skulle äta ihjäl sig. När hon väl kommit i gång med Viktklubb och med att skriva in allt hon åt i matdagboken var det svåraste att fortsätta kämpa när vågen under flera veckor visade plus minus noll.

– Det var en utmaning att klara de första veckorna utan alla sötsaker.

Har alltid med sig en våg

Idag äter Mia på regelbundna tider där hon noggrant planerar vad hon ska äta.

– Jag har alltid med mig min våg, förutom när jag är på restaurang. Jag äter inget kaffebröd, glass eller godis. Jag klarar av att åka hem till folk utan att ta av fikabrödet. Jag har minst lika trevligt. Nu gör det mig inget att jag inte tar nått till kaffet, det är nog snarare jobbigare för andra, säger hon.

Mia har tagit reda på vad det är som triggar matmissbruket och idag vet hon hur hon kan stoppa det i tid.

– Jag känner mig enormt stark. Det är ju en klyscha att säga att man blir lyckligare av att gå ner i vikt men visst har det påverkat mig. Jag behöver inte längre gömma mig i stora tält längst bak.

Vad var det som fungerade med Viktklubb?

– Att jag kunde äta allt. Att ingenting är förbjudet. Jag har kunnat äta samma mat som resten av familjen, fast i mindre mängd och med mer grönt.

Vill vara en inspiration

Nu hoppas Mia att hon kan vara en inspiration för andra som vill gå ner i vikt. Målet är att hålla vikten resten av livet. I den närmsta framtiden ska hon plugga till hälsocoach för barn och ungdomar.

– Jag vill lära våra barn vikten av att leva hälsosamt.

FAKTA

Namn: Mia Dahlbäck
Ålder: 42
Bor: Stuvsta
Yrke: Dagbarnvårdare
Längd: 162 cm
Startvikt: 100 kg
Vikt nu: 71,3 kg
Målvikt: 65-68 kg

Mias bästa tips:

1. Att väga allt man äter.
2. Planera och handla gärna för en hel vecka i taget.
3. Ha tålamod även om det går trögt

... och ett kickstartstips:
Ta reda på vad som är din trigger. Gör en lista på saker du inte kan äta, saker du kan äta ibland och saker du kan äta utan att överäta. Glöm inte motionen!