Slut fred med dig själv

Ökar ditt självförtroende

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
Säg till dig själv hur snygg du är.
HÄLSA

Att ändra livsstil och gå ner i vikt är ett stort steg i rätt riktning. Men det är inte säkert att du blir nöjd ändå. En bieffekt kan till exempel vara lös hud eller bristningar.

När vi går ner mycket i vikt på kort tid hänger inte huden med och vi behöver hjälpa den att dra ihop sig. Det kan göras på lite olika sätt. Till exempel genom att förebygga med träning under tiden vi går ner, klä oss på bästa sätt efter hur vi ser ut, lära oss att leva med vår kropp och vara stolta över den.

Med träning, tipsar Shirin Rågby Djavidi, träningsexpert Viktklubb:

– Det bästa sättet är att förebygga med träning under hela viktnedgången. Kombinationen styrketräning och kondition hjälper dig både att bygga muskler, bränna fett och strama åt huden. Om du aldrig har tränat förut och nu har bestämt dig för att gå ner i vikt är det aldrig försent att börja träna, snarare tvärtom, du kommer att se vilka fördelar det ger dig. Men det gäller att ha tålamod, det är ingen kur utan ett livslångt åtagande.

Motto: Gör någonting aktivt varje dag, året runt, för resten av ditt liv. Det är den bästa investeringen du kan göra för dig själv.

Öka ditt självförtroende tipsar Klara Edlund, leg psykoterapeut, fildoktor och livsstilsexpert Viktklubb:

– Många känner sig aldrig riktigt nöjda även om de har gått ner alla de kilona som de hade som mål. De fokuserar på det negativa istället för att vända på det. Tänk istället såhär: Slut fred med dig själv och din kropp. Njut av det du har och var stolt över dig själv. Du måste påminna dig själv varje dag över vad du gjort för positivt, vad du gjort för ditt liv, din hälsa och din livsstil. Du kan belöna dig med saker som du tycker om till exempel en extra fin duschkräm eller hudlotion, smink, glossigt magasin eller något annat som du tycker om, för det är du värd. Alla positiva handlingar är ett sätt att säga till sig själv att du är bra och det här är du värd.

Boktips: ”Lev med din kropp” av Ata Gharderi och Thomas Parling.

Klä dig rätt tipsar Siroun Forsberg, stylist:

– Det finns inga pekpinnar eller regler, men jag skulle rekommendera något draperat. Inte för att dölja någonting utan istället för att framhäva figuren på ett smickrande sätt, dessutom är modet att bära draperat nu. Vad det gäller färger skulle jag rekommendera avskalat och enfärgat. Så enkelt som möjligt. Så fort du använder mönstrat drar det till sig mer uppmärksamhet. Vill du lägga till något extra kan du göra det med accessoarer som exempelvis fina örhängen, ett halsband eller en fin ring.

Kloka ord på vägen: Lägg fokus på det som du är mest nöjd med.

Shirin Rågby Djavidi