Kom ner i varv med en kopp te

Örter som lugnar

HÄLSA

Behåll sommarlugnet med örter.

Gör en varm kopp örtte efter jobbet för att komma ner i varv eller innan du ska gå och lägga sig.

Du blir inte bara lugn, du fyller även huset med ljuvliga dofter.

Foto: THINKSTOCK
Lavendel.

Citronmeliss (Melissa officinalis)

Citronmeliss är svagt lugnande, kramplösande och hjälper mot oroliga magar. Den verkar även inflammationshämmande och antiseptiskt. Citronmeliss kan du enkelt hitta i grönsaksdisken i en liten kruka i de flesta matbutiker. Det vanligaste användningsområdet är ofta till desserter, bakverk och doftoljor. Med den syrliga goda smaken av citron blir det även ett mycket gott te.

Te av citronmeliss ensamt eller tillsammans med pepparmint är en gammal välkänd hjälp vid feber genom att örten förstärker svettning.

Kamomill (Matricaria recutita)

Kamomill kännetecknas på den starka doften. Att göra te på kamomill har länge ansetts ha en lugnande och rogivande effekt. Den är även kramplösande och muskelavslappnande och kan verka mildrande vid exempelvis mensvärk.

Kamomill växer vilt i Sverige och är lätt att odla. Många kvällsteer som säljs innehåller just kamomill. Den är inte sömngivande, men med dess lugna egenskaper kan den gärna drickas före läggdags.

Dill (Anethum graveolens)

Namnet tros komma från det fornnordiska eller anglosaxiska ordet dylle som betyder vagga till sömns. I gamla tider trodde man att trollen var rädda för dilldoften. Dill har varit en uppskattad ört genom historien och att göra te på dill är ett utmärkt sätt att tillgodose sig med dillens alla hälsoegenskaper.

Under antiken var den flitigt använd inom många områden, till exempel för att lindra hicka, mag-och tarmproblem och mild sömnlöshet. Dill innehåller vitamin c, folsyra, betakaroten och kalium. Den har också en lugnande effekt på oroliga magar, tar död på magbakterier och lindrar kolik hos spädbarn. Dillfrön kan också användas för en fräschare andedräkt.

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel är nog den blomma och ört som vi känner till allra bäst. Förutom att den lila blomman är fantastiskt vacker och doftar underbart har den också en lugnande, antidepressiv, lindrande och antiseptisk effekt bland mycket annat. Du kan exempelvis hitta den i hudlotioner, teer, badoljor, i doftkuddar, i potpurri och i lugnande krämer.

Lavendel funkar lindrande mot spänningar, huvudvärk, sömnlöshet och stress. Planterar du lavendeln i din trädgård så kommer den att föröka sig och blomma hela sommaren. Förutom att brygga te på den kan du torka blommorna och göra en härlig liten doftkudde. Den mesta av lavendeln i Sverige kommer från Frankrike.

Shirin Rågby Djavidi