”Det är så här jag vill leva”

Sandra ändrade sina vanor och gick ner 18 kilo.

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
I dag kan Sandra knappt föreställa sig hur hon levde tidigare. Fika och stillasittande har bytts mot sallad och träning.
HÄLSA

Sandra satte upp ett mål – att gå ner 10 kilo på fyra månader.

Men det gick snabbare än så. Och när hon var färdig hade hon tappat 18 kilo.

– Jag är jättestolt. Det är så här jag vill leva, säger hon.

Skillnaden är total. Hon har inte längre ont i ryggen. Hon har blivit mycket piggare och orkar mer. Och hon har blivit 18 kilo lättare.

– Det slog mig häromdagen när jag lyfte upp min son. Han väger 16 kilo och jag kan knappt föreställa mig att jag själv har burit runt på de kilona, säger Sandra Williamsson Zetterqvist i Bollnäs.

Genom åren har hon provat flera olika bantningsmetoder, men det har gått lika snabbt nedför som uppför. Förra sommaren – efter att hon

hade fött sitt andra barn – hade kilona smugit sig på. Det hade blivit lite för mycket glass, läsk till maten och fika. Då vägde hon 85 kilo fördelat på sina 165 centimeter.

– Det kom en dag när jag kände att jag hade fått nog. Jag såg mig själv i spegeln och mådde inte bra, berättar hon.

Hon kunde identifiera sig

I en tidning läste hon om en tjej som hon kunde identifiera sig med. Tjejen hade gått ner i vikt med Viktklubb.se och Sandra bestämde sig för att testa, både metoden och sin egen motivation. Hon ville förändra sin livsstil och inte bara gå igenom en bantningskur.

Viktklubbs metod går ut på att hitta en balans i energiintaget. Man kan äta det mesta, men inte mer än du gör av med. Sandra räknade ut hur många kalorier per dag hon skulle ligga på och satte sedan upp ett mål – hon började i augusti och skulle gå ner 10 kilo till jul.

– Men det nådde jag redan i november, säger hon belåtet.

– Första veckan var jag sur och vresig, men sedan gick det på rutin. Mycket handlar om sunt förnuft och man vänjer sig snabbt. Jobbigast var det med godiset. Jag kan inte leva utan godis, och glass.

Framgångsreceptet bestod av både ändrade matvanor och mer motion. Ut åkte läsk till maten, godis på vardagarna, fika annat än när de fick gäster och nästan all snabbmat. Och in kom sallad till maten – och träning.

– Jag gick ner till träningshallen och testade allt som fanns för att se vad som passade mig. Jag fastnade för spinning, som jag tidigare hade idiotförklarat, och ”nordic extreme”, olika styrke- och konditionsövningar i stationer.

Fick råd och stöd

Hon höll hela tiden kontakt med Viktklubb.se genom kostrådgivare, tränar- och andra bloggar. Hon fick råd och stöd längs vägen och lärde sig efter hand hur mycket hon kunde äta.

Eftersom hon tränade regelbundet, 2–3 gånger i veckan, kunde hon också unna sig lite godis på helgerna. Hon rasade i vikt ändå.

På tre månader gick hon ner tio kilo och när hon vägde in i början av sommaren stannade vågen på idealvikten 65 kilo. Sammanlagt minus 18 kilo.

– Jag är jättenöjd, och jättestolt, säger hon.

– Upp till 67 kilo är okej, men sedan får det inte gå längre. Och hittills håller jag nollan.

Fått nya vänner

Och hon har inte bara vunnit en massa minus-kilon, utan också nya vänner. På sin blogg – där hon varje månad la upp en ny bild på sitt allt lättare jag – efterlyste hon en träningskompis och fick mängder med svar. Sporrad av det stora intresset startade hon en ny blogg för alla som ville träna och komma i form.

– Vi delar tips och recept med varandra. Och jag hittade en ny träningskompis. Det är mycket enklare om man är två, då kan man ringa och bli peppad.

Viktklubb passar alla

Sandra tror att Viktklubb passar för alla, men för egen del är hon tvärsäker på varför just hon lyckades.

– Jag är fruktansvärt envis. 2007 gjorde jag tjejklassikern, helt otränad tog jag mig runt på ren envishet.

I dag – 18 kilo lättare och betydligt mer vältränad – skulle hon förmodligen inte behöva kämpa lika hårt som då.

– Det är jättehäftigt. Man vänjer sig snabbt vid sin nya vikt och nu kan jag knappt föreställa mig hur jag levde tidigare.

FAKTA

Metod: Viktklubb.se.

Så gör du: Du behöver inte välja bort någonting – du kan äta allt, men inte alltid. Hörnstenen är att hitta balans i energiintaget – ät inte mer än du gör av med.

Metoden passar dig som: Vill äta dig i form. Viktklubb.se rekommenderar regelbunden motion, med kosten i centrum.

Mer info: Viktklubb.se

Om Sandra

Namn: Sandra Williamsson Zetterqvist
Ålder: 28
Bor: Bollnäs
Längd: 164 cm
Startvikt: 82, 8 kg
Vikt nu: 65 kg
Målvikt: 65 kg

ARTIKELN HANDLAR OM