Nu är det dags för svampplock

HÄLSA

Enligt svampexperter är svampskörden försenad på många håll i Sverige på grund av den varma sommaren. Men förhoppningsvis kommer vi att kunna hitta svamp i skogarna snart.

Foto: PERNILLA WAHLMAN

Många av oss känner mest till de vanligaste svamparna, kantarell, trattkantarell och kanske Karl-Johan svamp. För den som inte har möjlighet att komma ut i skogen eller känner att sig okunnig på vad som ska plockas eller inte finns det ett stort sortiment av svamp i butikerna att välja på.

Svamp är kalorifattigt om man inte använder för mycket fett vid tillagningen. Svamp har många likheter med frukt och grönsaker, men det finns även många skillnader. Likheterna är att de innehåller mycket vatten, lite fett och högt innehåll av kalium. Svampar är däremot ofta väldigt färglösa tillskillnad mot frukt och grönsaker. Ett undantag är kantarellen som har en orangegul färg. Färgen kommer från betakaroten, förstadiet till vitamin A.

Herr kantarell

Just kantarellen är ganska unik, förutom att den har en god smak så innehåller den förutom betakaroten även en vegetabilisk form av vitamin D. Allt fler studier visar att många har svårt att få i sig rekommenderad mängd av vitamin D. D-vitamin finns främst i fet fisk, berikad mjölk men bildas även i huden då den exponeras av sol. Brist på D-vitamin kan leda till olika hälsoproblem. Men mest känd är vitaminets förmåga att lagra kalcium i skelettet och motverka benskörhet senare i livet.

FAKTA

Näringsvärde per 100 gram rå kantarell

Energi: 108 kJ/26kcal

Protein: 1,5 gram

Fett: 0,5 gram

Kolhydrater: 2,7 gram

Fibrer: 2,3 gram

Vitamin-D: 2,5 mikrogram

Kalium: 450 milligram

Maria Nygårds

ARTIKELN HANDLAR OM