Stärk ditt immunförsvar

– Så här gör du

HÄLSA

Det är förkylningstider igen. Men är din kropp redo att slåss mot virus och bakterier? Shirin Rågby Djavidi, personlig tränare på Viktklubb ger sina bästa tips. Starta med sju goda vanor så har du större chans att hålla dig frisk hela säsongen.

Foto: Per Björn
Gör dig redo att slåss mot bakterier och virus.

– Var extra försiktig när du reser kommunalt så du inte får en nysning på dig. Var supernoga med att tvätta händerna. A och O är att sova sina timmar, helst åtta timmar per natt, äta varierat och regelbundet. Ät mycket frukt och grönt för att rusta dig. Träna regelbundet i lagom dos. Gör någonting aktivt varje dag i minst 30 minuter som till exempel en rask promenad. Försök att vistas ute så mycket som möjligt, säger Shirin Rågby Djavidi, personlig tränare på Viktklubb.

Sömn är den allra bästa medicinen. Om man är trött så är det lika bra att gå hem och vila.
– Världen går inte under utan dig. Med sömn hjälper du kroppen att hjälpa sig själv. Överansträng dig inte, och ät sunt och regelbundet.

FAKTA

7 tips för immunförsvaret

Ät dina vitaminer. De viktiga vitaminerna som stärker ditt immunförsvar finns i en massa nyttig mat. Försök att lägga till dessa till ditt dagliga intag av mat. Vitamin C finns i citrusfrukter och i broccoli. Vitamin E finns bland annat i nötter. Zinkrik mat så som böner, kalkon och kött. Selenrikmat som kyckling, tonfisk, ägg och fullkornsris. Omega-3 som går att hitta i nötter, lax och tonfisk. Tänk på att din tallrik bör bestå av åtminstone en tredjedel grönsaker.

Slappna av. Försök att inte stressa så mycket och ta dig tid att slappna av. Gör något som du njuter av, oavsett om det är en joggingtur eller att prata i telefon med en god vän.

Träna regelbundet. Studier visar att regelbunden träning minskar sjukdagarna. Så oavsett om du gillar att ta långa promenader, eller simma några längder – fortsätt med det.

Drick ditt vatten. Vatten hjälper till att rena kroppen och göra sig av med bakterier. Drick åtta glas för att hjälpa kroppen att hålla bakterierna borta.

Sov, sov, sov. En vuxen bör få i alla fall sju till åtta timmars sömn per natt. Men, det är individuellt, en del personer tycker fem är alldeles tillräckligt. Andra behöver så mycket som tio timmar. Tänk på att undvika koffein innan sänggåendet så du får en ordentlig vila.

Sluta röka. Rökning är dåligt för ditt immunförsvar.

Gå ner i vikt. Övervikt gör kroppen extra mottaglig för infektion.

Källa: Sparkpeople