Gå ner i vikt med färdigmat

Så blir frysmaten en kalorisnål lunch

HÄLSA

Blev det inga matlådor den här veckan heller? Lugn - för en ganska rimlig peng kan du köpa fryst färdigmat. Och det behöver inte vara något dåligt alternativ - om du lär dig knepen.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Utbudet av fryst färdigmat är enormt. Och det behöver inte vara dålig mat - om du vet vad du ska leta efter, och lär dig anpassa den en aning till dina behov.

Ibland kan de frysta portionerna till och med vara bättre än hemlagat.

– Absolut. Man kan ju laga egen mat och göra den full med både socker, fett och en massa kalorier. Dessutom är det lättare att äta för mycket när tillgången inte är begränsad på samma sätt, säger Josefine Jonasson, dietist.

”Få koll”

Självklart är det viktigt att skilja på olika frysrätter. Det gäller att ha koll på innehållsförteckningen - men siffrorna på paketet är många, och det är svårt att veta vad man ska fokusera på.

En fallgrop är att man stirrar sig blind på hur många kalorier det är per 100 gram. Den siffran säger egentligen inte så mycket, så länge du inte jämför två olika paket med ungefär samma typ av rätt i. Istället är det bättre att räkna ut hur många kalorier hela portionen ger. Ibland står det på paketet, ibland inte - då får man räkna.

Fiberinnehållet är också bra att ha koll på.

– Mycket fibrer kan göra att man håller sig mätt bättre och det är positivt. Kanske kan man vinna på att äta en rätt som innehåller lite mer kalorier, men en hög andel fibrer - då minskar risken att man faller för det där lilla extra på eftermiddagen, tipsar Josefine Jonasson.

FAKTA

Knepen som räddar lunchen

Så blir frysmaten en bra lunch - tre goda exempel

Smala soppan

En fryst soppa kan vara både fräsch och smal. Men den håller dig knappast mätt någon längre stund, och du riskerar att falla för frestelser på eftermiddagen.

Dietistens lösning: Komplettera med en brödbit med skinka, keso, kokt ägg eller liknande, och en morot - så är du i hamn på ett ganska enkelt sätt.

Exempel: Felix skaldjurssoppa, 350 gram. Ger 260 kcal och kostar 17 kronor. Komplettera med grovt bröd, keso och en morot.
Lyxiga lunchen

En del färdigrätter ser ju så lockande ut, med rejäla portioner och... rejält med kalorier. Dem måste man väl välja bort om man vill gå ner i vikt, eller?

Dietistens lösning: Ät hälften till lunch idag, och hälften imorgon. Lägg till ordentligt med grönsaker så får du en måltid med lagom kalorier men ändå en ganska stor portion.

Exempel: En halv portion Findus XL lövtunn bit, 450 gram, ger 425 kcal och kostar 12 kronor (hela paketet kostar 24 kronor). Lägg till rejält med grönsaker.
 

Nyttigt och bekvämt

Många rätter ligger runt 400 kcal – men en del innehåller nästan inga grönsaker och alldeles för mycket fett, och andra är bra sammansatta. Om man inte vill trixa med bröd och sallad, utan letar efter en rätt som duger som den är - hur gör man då?

Dietistens lösning: Leta upp de nyckelhålsmärkta alternativen. Ibland kan de ändå behöva kompletteras med en morot eller andra grönsaker - det ser du.

Exempel: Dafgårds Kyckling Jacob, 410 gram, ger 451 kcal, kostar 22,50 och är nyckelhålsmärkt. Lägg eventuellt till någon grönsak.

Maria Wångersjö