Se upp i backen

– för skidsäsongen är nära.

HÄLSA

Men är dina ben redo för störtlopp? Med mindre än en månad kvar till julledigheten är det hög tid att börja ladda för skidsäsongen. Ju starkare ben, eller hela kroppen egentligen, desto mer får du ut av din semester. Ska du dessutom till alperna behöver du verkligen träna extra där backarna är längre och brantare och luften tunnare.

Foto: BÖRJE THURESSON
Bli redo att kasta dig utför backen.

Om vi tänker oss att du redan nu tränar varierat två gånger i veckan, kan du börja med att lägga in ett löparpass. Helst ute om du har möjlighet där du kan välja att springa i kuperad terräng på ett helt annat sätt än vad man kan på ett löparband. Har du inte möjlighet att springa ute går det ju självklart bra att springa inne.

För att förbättra dina resultat, oavsett vilket utgångsläge du har, gäller det att pressa dig själv på varje pass. Varva mellan korta, långa, snabba och långsamma löparpass. För att verkligen kicka igång din kondition och för att utmana dina ben så ska du lägga in ett intervallpass i veckan.

Variera träningen

Utöver löpningen behöver du också starka ben. Lägg till ett träningstillfälle till i veckan alternativt byt ut ett som du redan kör idag. Benmusklerna är våra största och starkaste muskler. Här kan du lassa på en hel del vikter. Tänk allsidigt även här. Varva tunga styrkepass med spinning, step up, yoga, innebandy, simning och all annan benträning du kan komma på. Har du en brant backe nära där du bor kan du testa att köra backträning. Upp och ner. Det kommer att brännas som bara den. Men det ger resultat.

Som alltid, övning ger färdighet. Med bra kondition och starka ben blir du inte bara en bättre skidåkare, du minskar även risken för skador. Kör så det ryker.