Är julgodiset slut?

– 5 recept för påfyllning i skålarna

HÄLSA

Tog julgodiset slut i går, eller är du bara sugen på något annat än ischoklad och mintkyssar?

Viktklubb bjuder på goda recept av Kristina Eriksson, Åsa Berger och Liselotte Forslin.

FAKTA

Ris à la Malta med lyxig fruktsallad

45 minuter l 8 portioner l 252 kcal/portion

Du behöver:

3 dl rundkornigt ris

7,5 dl vatten

salt

2,5 dl ädel vaniljvisp, 12 % fett

lyxig fruktsallad:

200 g vindruvor i halvor

2 kiwi i skivor

250 g jordgubbar i halvor

2 färska fikon i klyftor

100 g physalis

sockerlag:

1 dl pressad apelsin

0,5 dl råsocker

3 passionsfrukter (skrynkliga)

1 vaniljstång

Gör så här:

Koka riset tillsammans med vatten

och lite salt tills riset är mjukt, cirka

40 minuter. Låt riset bli kallt.

Vispa vaniljvispet med en elvisp. Blanda ris med lite av vaniljvispet. Rör försiktigt i resten.

Koka ihop pressad apelsin, råsocker och innehållet i passionsfrukterna i en kastrull. Lagen är färdig när sockret smält. Skär en skåra i vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta fröna och tillsätt dem till lagen. Blanda frukt och lag och låt det dra i 1 timme. Lägg upp ris à la Maltan i en skål och lägg frukten runt om.

Mannagrynspudding

40 minuter l 10 portioner l 158 kcal/portion

Du behöver:

1 l mellanmjölk

2 dl mannagryn

1 tsk salt

2 ägg

2 msk socker

5 fint rivna

bittermandlar

2 dl jordgubbs-

sylt

Gör så här:

Koka upp mjölken i en 2-liters-

kastrull. Rör ner mannagrynen.

Låt gröten koka under omrörning

i 5 minuter. Salta. Låt gröten svalna. Rör därefter ner ägg, socker och bittermandlar. Bred ut smeten i en smord ugnsfast form. Grädda i 225 grader i 25–30 minuter. Servera med sylt.

Ingefärsknäck

5 minuter l 12 stycken l 39 kcal/st

Du behöver:

3 msk socker

3 msk ljus sirap

2 msk finhackad sötmandel

0,5 tsk ingefära

Gör så här:

Blanda socker, sirap, sötmandel och ingefära i en kastrull. Låt koka ihop i 1–2 minuter, det går snabbt!

Rör med en trägaffel. Häll upp i cirka 12 knäckeformar. Låt knäcken stelna.

Marshmallowsgrillade kex med choklad

10 minuter l 4 portioner l 122 kcal/ portion

Du behöver:

4 st Donna digestivekex

med 2,5 g fett

32 mini-marshmallows

20 g mörk choklad, 70% kakao

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader, grill.

Lägg ut kexen på en plåt. Fördela marshmallowsen ovanpå. Grovhacka eller hyvla chokladen grovt och strö över. Grilla kexen under grillelementet cirka 1 minut tills marshmallowsen fått vacker färg och chokladen smält. Håll koll för marshmallowsen bränns snabbt.

Saffranspannkaka

70 minuter l 10 portioner l 156 kcal/portion

Du behöver:

1,5 dl rundkornigt ris

2 dl vatten

4 dl mellanmjölk

salt

0,75 dl honung

1 pkt saffran

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

4 ägg

1,5 dl jordgubbssylt

Gör så här:

Koka risgryn och vatten under lock på svag värme i 10 minuter. Rör ner mjölken och låt gröten koka tills grynen är mjuka, omkring 20–30 minuter. Tillsätt salt, honung, saffran, kanel, kardemumma och ägg. Häll upp gröten i en smord ugnsfast form. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Servera pannkakan avsvalnad med sylt.

Fler recept hittar du på Viktklubb.se

ARTIKELN HANDLAR OM