Mia Törnblom: Om relationer

HÄLSA

Den viktigaste relationen vi har är den vi har till oss själva

Skriv ner namnen på de tre personer i ditt liv till vilka du har dina absolut viktigaste relationer. Du får gärna skriva upp mer än tre om det är många namn som dyker upp, det är absolut inte meningen att du ska välja bort någon! Det viktigaste är att du skriver upp minst tre personer.

Mia Törnblom.

Det här är en av de övningar jag ibland gör när jag utbildar. När alla har skrivit upp sina namn ställer jag nästa fråga: Vilka av er har skrivit upp sig själva på listan? Räck upp en hand!

Som du säkert förstår brukar det inte vara så många händer uppsträckta. I stället brukar det vara vänner och familjemedlemmar som står på listan. Alltså: vi värdesätter relationerna till andra mer än relationen till oss själva. Jag anser att det borde vara precis tvärtom – den viktigaste relationen vi har i våra liv är den vi har till oss själva, och därför borde vi sätta oss själva överst på den här listan. Om vi får relationen till oss själva att fungera så kommer de relationer vi har till andra att bli både enklare och bättre.

”Vi stöttar”

När våra närstående kommer hem från jobbet eller skolan och har haft en överdrivet jobbig eller misslyckad dag, så stöttar och uppmuntrar vi dem, just för att vi tycker om och älskar dem. Vår kärlek blir inte större eller mindre för att de lyckas eller misslyckas, för vi älskar dem inte för det de gör, utan för dem de är. När det gäller oss själva däremot, så har vi ofta på tok för höga krav, och om vi inte har lyckats med att prestera perfekt så anklagar vi oss själva för vårt misslyckande. Vi ”slår på oss själva” och det är förödande för vår självkänsla och vårt egenvärde. Enligt mig så är det hög tid att vi alla börjar behandla oss själva med lika mycket kärlek och respekt som vi behandlar vänner och familj och andra som vi tycker riktigt mycket om.

Mer närvarande

Om vi genom att stärka vår självkänsla gör oss själva till den viktigaste personen i våra liv så kommer vi också att bli mer närvarande i alla våra andra relationer. Det är lätt att tro att det finns en själviskhet i att vårda relationen till sig själv, men det är precis tvärtom: Vi blir av med onödig självcentrering vilket gör oss närvarande och mer tillgängliga i relationen till andra. När vi är trygga i oss själva frigör vi tid som vi innan lade på att vara oroliga, att jämföra oss med alla andra, att gå runt och känna oss som en bluff och annat som tar en massa onödig tid och energi.

För fler tips från Mia Törnblom – gå med i Viktklubb!

Hitta drömvikten med Viktklubb.se

Aftonbladets tjänst för viktminskning på nätet.

Om du vill veta mer om hur du kan gå ner i vikt med Viktklubb klicka här!

Mia Törnblom