Så sporrar du dig själv till träning

HÄLSA

Behöver du lite extra träningsmotivation? Då har jag Viktklubbs träningsexprt Shirin Djavidi fem enkla tips och råd till dig.

Utmana dina rutiner. Kanske gör du som många andra – håller fast vid dina rutiner. Spinning klockan 17 på måndagar, morgonyoga på onsdagar och Zumba klockan 16.30 på fredagar. Det låter ju i och för sig toppen. Men dina rutiner kan till slut sätta käppar i hjulet för dig. Dels för att det kan bli för monotont och att du till slut tycker att det blir ganska trist. Men också för att du inte ser de resultaten du vill. Det beror på att kroppen vänjer sig vid samma aktivitet och motstånd efter bara sex veckor. Så förnya dig och överraska kroppen med nya aktiviteter och tuffare tag, så kommer du inte bara få upp din motivation, du kommer få helt andra resultat.

Ha roligt! Om du inte har roligt när du tränar och bara plågar dig iväg, kommer du tappa motivationen snabbare än du tror. Aktivera dig med saker som du tycker är roliga. Om du inte gillar gymmet, gör något annat. Det finns hur mycket som helst att göra. Ut och spring eller cykla, gå på en danskurs, börja med karate (finns nybörjarkurser), klättra, spela innebandy, köp hem några träningsfilmer, simma eller börja spela tennis. Det viktiga är att du gör något.

Lyssna på musik. De allra flesta av oss gillar att lyssna till musik. Det kan trigga igång alla möjliga känslor beroende på vad man lyssnar på. Men om du behöver en extra knuff och en ökad motivation under din träning kan riktigt bra musik vara till stor hjälp. Gör en spellista på din ipod/mp3spelare eller telefon med tuff och cool musik som hjälper dig att hålla tempot hela vägen fram till mål.

Träna tillsammans. Kanske du alltid har varit den personen som har tränat själv. Ibland kan det kännas lite tråkigt. Testa att ta med dig en vän. Ni kan peppa varandra. Anmäl er tillsammans till en kurs. Dans, militärträning eller balett för vuxna. Ju fler desto roligare.

Frisk luft. Brukar du alltid gå till gymmet när du tränar eller till någon annan inomhuslokal. Testa att träna utomhus för omväxlings skull. Njut av den friska luften. Är du dessutom van att alltid springa på löparband så kan det bli en utmaning att springa i skog och mark.

Hitta drömvikten med Viktklubb.se

Aftonbladets tjänst för viktminskning på nätet.

Om du vill veta mer om hur du kan gå ner i vikt med Viktklubb klicka här!