Viktklubb slår hål på sommarmyterna!

HÄLSA

Sommaren är full och myter och husmorstips. En del funkar medan andra bara är gamla skrönor. Du vet säkert redan att du inte kommer sjunka till botten om du badar 30 minuter efter du ätit lunch. Men det finns fler sommarmyter att slå hål på.

Foto: FOTO: COLOURBOX
Brukar du skylla på luftkonditioneringen när du blir sjuk?

Myt: Kissa där en brännmanet bränt – lindrar smärtan!

Svar: Det är inte bara äckligt att kissa på sin egen kropp eller någon annans. Det är heller inte bevisat att det fungerar. Däremot fungerar vinäger. Syran i vinäger sägs avlägsna de brännande trådarna samt lindra smärtan. Dränk en bit hushållspapper i vinäger och håll mot det utsatta området i cirka 30 minuter. Om det inte hjälper och du börjar känna dig svimfärdig och får en onaturligt stor reaktion, kanske du är allergisk och behöver då uppsöka läkare.

Myt: Du blir sjuk av luftkonditioneringen

Svar: Om det rinner i din näsa och du känner dig irriterad i ögonen har du troligtvis drabbats av någon form av allergi. Det är mycket pollen i luften på sommaren och du kan vara lite allergisk utan att du vet om det. Om du redan är känslig kan du bli påverkad av att gå från frisk luft in i en byggnad med hög luftkonditionering. Men det är alltså inte luftkonditioneringen i sig man kan bli sjuk av, utan det är kroppen som redan är i obalans och genom luftkonditioneringen skapas ännu mer obalans.

Myt: Det är bäst att söka skydd i bilen när åskan går därför att den har gummidäck!

Svar: Det är bra att söka skydd i bilen när åskan går, men det har ingenting med gummidäcken att göra. Det har med bilens metallskal att göra. Metall leder ström och om blixten slår ner i bilen leds strömmen på utsidan av bilen. Sitt stilla och rör ingenting som handtag eller annat som innehåller metall.

Myt: Flip-flops är bra för fötterna

Svar: Flip-flops har inget stöd alls för foten. Om du använder dem varje dag, varje sommar kan du i värsta fall till slut få ont i hälarna, problem med nerverna i fötterna och irriterade vadmuskler. Om du ändå vill gå i flippisar, satsa på dem som har någon form av uppbyggnad i hålfoten.

Myt: Det är onödigt att duscha innan du hoppar i poolen, kloret tar ändå död på alla bakterier!

Svar: Det finns en anledning till att du måste duscha innan du badar i poolen. De flesta människor använder deodorant, parfym, smink och kroppslotioner. När dessa blandas med kloret i poolen bildas en kemisk reaktion och kloret blir mindre effektiv som bakteriedödare. Det är därför som det är lätt av få diarré, öroninflammation eller hudutslag från en pool eftersom det simmar runt massa bakterier. Därför är det alltid bäst att duscha både före och efter badet.

Hitta drömvikten med Viktklubb.se

Aftonbladets tjänst för viktminskning på nätet.

Om du vill veta mer om hur du kan gå ner i vikt med Viktklubb klicka här!

Shirin Rågby Djavidi