Så lär du dig skillnaden på fett och fett

avSofia Yoo

Publicerad:
Uppdaterad:

Dietisten: ”Vill du gå ner i vikt skulle jag rekommendera ...”

Vad är det för skillnad på smör och margarin?
Och vilket fett är egentligen bäst att ha på smörgåsen och att steka i?
Lär dig skilja på fett och fett i Josefine Jonassons smarta fettskola.

Vad är det egentligen för skillnad på smör och margarin?
– Den största skillnaden är egentligen att smör är animaliskt och margarin är vegetabiliskt. Det innebär också att det är bättre fett i margarin än smör. Men vad man har på mackan beror lite på hur många mackor man äter. Äter man en macka per dag och föredrar smör eller Bregott tycker jag inte att det behöver vara fel att välja det. Äter man däremot fler mackor kan man vinna en hel del på att välja ett margarin – och då gärna lättmargarin.

När det kommer till stekfett då, vilken sort skulle du rekommendera då?
– Jag skulle rekommendera olja, flytande margarin- eller smörblandning. De är blandade med olja vilket gör att fettsammansättningen blir bättre. Flytande margarin har också fördelen, jämfört med oljan, att man lättare kan bedöma hur varm pannan är och när det är dags att lägga i det man ska steka.

Finns det något annat smart att tänka på?
– Ja, när det gäller val av fett på smörgåsen och i matlagningen behöver man även ha i åtanke att det man äter för övrigt också spelar stor roll. Äter man mycket fet fisk, avokado, olja, nötter och mandel kan man kosta på sig smör eller Bregott då och då om man vill det. Är målet däremot att gå ner i vikt behöver man oftast dra ner på det totala intaget av fett och utrymmet för det mättade fettet minskar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kost