Välj detta i jul om du vill gå ner i vikt

Publicerad:
Uppdaterad:

WELLOBE

Prinskorv, köttbullar, rödbetssallad och Janssons. Vad bör man egentligen äta på julbordet om man vill gå ner i vikt? Och vilka är de värsta kaloribovarna? Här guidar dig dietisten rätt.

Självklart ser traditionerna lite olika ut från familj till familj. Men de allra flesta har i alla fall både sill, skinka, prinskorv, köttbullar och Janssons på sina julbord. Och för att dryga ut mängden mat ytterligare, lägger vissa även till bröd och smör.
– Som vid de flesta högtider sitter man också och äter lite längre, vilket gör det ännu viktigare att hålla koll på mängden mat man får i sig. För under högtider blir det oftast större portioner, säger Josefine Jonasson.

Julsnapsen värst

När det kommer till själva sillen är den däremot inte den värsta boven. I alla fall inte om man talar om matjessill. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.
– Eftersom alla inte gillar matjessill kompletterar många även med andra typer av sill. Och även om de kanske innehåller färre kalorier, innehåller inläggningarna oftast sämre fett än vad vanlig matjessill gör.
En annan kaloribov är alkoholen. Ofta serveras både julöl och julsnaps.

– Det är nog en av de största bovarna, just eftersom man inte tänker på hur många kalorier några få centiliter starksprit innehåller.

Fyll ut med frukt och grönt istället

Det största problemet, menar Josefin Jonasson, är dock avsaknaden av grönsaker. Så det är någonting man hellre ska satsa på om man vill tänka på sin vikt.
– Se till att fylla ut portionerna med frukt och grönt redan från början, annars fyller du lätt upp dem med mer energität mat i stället. Det är klart att man ska kunna äta skinka och dricka snaps. Men allt kommer hela tiden tillbaka till att det handlar om att göra det med kontroll. Visst kan man ta en hutt, men man måste inte ta fem bara för att det är jul.
Försöker du gå ner i vikt är det bättre att satsa

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN