Veckans vin: Ravenswood Vintners Blend Zinfandel

Land: USA
Pris: 99 kr.

MAT & DRYCK

Grillning – både vanlig och barbeque är stort i USA. Så vi tipsar om ett grillvin därifrån.

Ravenswood gör viner på druvan zinfandel som kan ge lite syltiga och mesiga viner. Men den här är tuffare – och ett gott sällskap till en biff eller en burgare.

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin väljer varje vecka ut en av deras största favoriter. Kom gärna med önskemål om vad du vill lära dig mer om! [email protected]

Ett besök i Kalifornien är sann glädje, det storslagna landskapet, de bördiga dalarna  och slösande solskenet sätter prägel på vistelsen. Här spirar innovation, sällan finns några begränsningar oavsett mat, kultur eller vin, det sistnämnda resulterar i fantastiska upplevelser.
Kalifornien förknippas med kvalitet snarare än volym även om just enorma mängder vin är signifikant för de allra flesta producenter. Man sneglar på det europeiska sättet att göra vin och lyckas skapa egen stil, en blandning av modern och klassisk vinmakning. Yppig fruktighet kombinerat med härliga syror och komplexitet finns i regionens bästa viner. Odlarna är sällan bundna av traditioner och bestämmelser och har lyckats integrera vinet med sin avslappnade livsstil. I Kalifornien dominerar internationellt kända druvsorter därför är zinfandel något man vurmar extra för, en druva man kallar för sin egen.

Viner med europeisk prägel

Zinfandel har vi aldrig riktigt fått smak för, den blåbärssyltiga och inställsamma karaktären är inte förenad med den stil av viner vi gillar. Med några undantag, Ravenswood gör en stramare tolkning av druvan. Grundaren Joel Peterson producerar viner med europeisk prägel och Frankrike som förebild, viner med återhållen druvsötma och tydlig ekfatskaraktär. Enligt principen No Wimpy Wines gör man det bästa av zinfandel. Systembolagets erbjuder flera av Ravenswoods enastående zins.

Vårt omdöme:

Vi gillar stilen av zinfandel och producentens fantastiska jämnhet mellan årgångarna. Upplevelsen är långt från syltig och sockrig, det här är en stramare tolkning av druvan. Fokus är mogna björnbärstoner med örtiga inslag, pigg syra och lena tanniner. Bra pris!

Att äta till

Ett vin som klarar mustiga rätter av kött, gärna vilt i grytor och långkok. Vi dricker det till kraftiga smaker i grillade biffar med rostad potatis, kryd- dig sås och stekta kantareller, mums! Eller som i skrivande stund till renskav med kokt mandelpo- tatis och lingon. Servera vinet lite svalare, zinfan- del ger spänstigare upplevelse runt 15 grader.

                                                     Ulrika Karlsson & Camilla Settlin

.

ARTIKELN HANDLAR OM