Rött från Sydafrika till det grillade köttet

MAT & DRYCK

Sydafrikanska viner tillhör de absoluta favoriterna hos svenskarna och de smakrika, matvänliga vinerna passar perfekt till det grillade köttet. Aftonbladets vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin har testat och satt betyg - hitta din favorit!

Aftonbladets vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin.

Roodeberg (7451) Sydafrika, 2009, 750 ml, 87 kronor

Mycket vin för pengarna. Doften är generös med en hel del plommon, torkade kryddor, mocka och stall. Den komplexa smaken gör oss inte besvikna, mängder av frukt och mörka bär kantas av fat, läder och tobak.

Porcupine Ridge Merlot (22921) Sydafrika, 2009, 750 ml, 99 kronor

Merlotvin i generös tappning där plommon, körsbär, tuttifrutti, fat, mylla och lite mossa påminner i doft och smak. Allt med riklig och mjuk framtoning i bra harmoni. Från en av Sydafrika bästa vinproducenter. Vi höjer betyget för denna årgång.

Bellingham Shiraz (2004) Sydafrika, 2008, 750 ml, 79 kronor

Ett shirazvin med god pepprig fruktighet. Doften bjuder på mörka bär, läder och vanilj. Den rikliga smaken är sötmogen, strävheten relativt liten och frukten intensiv av mörka bär, plommon, sötlakrits och fat. Ett vin som håller jämnhet mellan årgångarna. Korka upp till en god köttbit.

Jacobsdal Pinotage (22055) Sydafrika, 2008, 750 ml, 112 kronor

Druvan pinotage gör sig tydlig med dominans av stalliga och rökiga toner men också mörka bär, lakrits, plommon, tjära och fat. Välgjort och lagringsdugligt. Därtill med frisk syra. Ett vin som kräver smakfull partner gärna vilt eller grillat nötkött.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon (6563) Sydafrika, 2008, 750 ml

Ett fylligt och mustigt vin vars doft är betydligt yppigt läcker och med stor koncentration. Smaken rymmer mycket - gödsel, mörk choklad, kryddor, massor av svarta vinbär och rundad syra dominerar. Rikligt med intensiv eftersmak. Ett vin som klarar kraftfulla rätter - prova till grillat kött.

Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

ARTIKELN HANDLAR OM