Drinkrecept

1 av 2
Diavola Corta.
MAT & DRYCK

Drinkar behöver inte betyda sprit. Starkvin funkar också som bas och blir lite lättare och fräschare i sommarvärmen.

Calle Carboni på restaurang Riche i Stockholm har blandat två nya cocktail åt Mat & Vins läsare. En med bubblor och en chilisting.

Diavola Corta

4 cl Martini Bianco eller annan vit söt vermouth

1/2 röd chili

1 lime

Gör så här:

Fyll ett glas med is. Häll på 4 cl Martini Bianco. Lägg till fyra klyftor lime.

Skär fem, sex skivor från en röd chili (tunna, max 2 mm) och lägg i glaset.

Rör om och servera i cocktailglas.
 

Martini Rossini

4 cl Martini Bianco eller annan vit söt vermouth

2 cl persikopuré

8 cl prosecco eller annat mousserande torrt vitt vin

Gör så här:

Häll Martini Bianco, persikopuré och Prosecco i en cocktailshaker (eller annan lämplig bägare), rör om, häll upp i cocktailglas och servera. 
 

Snacks-vårrullar

50 g glasnudlar

100 g shiitakesvamp

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

1/4 vitkålshuvud

3 stavar blekselleri

2 tsk riven färsk ingefära

2 msk olja

3 msk råsocker

3 msk japansk soja

50 ark vårrulledeg (fryst filodeg funkar också)

Olja till fritering

Dippsåsen:

6 chilifrukter

6 vitlöksklyftor

1 kruka färsk koriander

2 lime, skalet

200 g honung

4 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

Börja med såsen: Finhacka chilin, vitlöken och koriandern i en kastrull.

Tvätta limefrukterna och riv skalet ner i kastrullen.

Häll i honungen, rör om och värm försiktigt.

Slå på vinägern och låt svalna.

Vårrullarna: Koka/blötlägg nudlarna. Gör som det står på paketet.

Ansa och hacka svampen. Hacka löken och vitlöken. Strimla kålen fint. Skiva bleksellerin tunt. Skala och riv ingefäran.

Fräs allt i oljan i en stekpanna några minuter. Smaka av med råsockret och sojan.

Fördela fyllningen på vårrulledegs-arken. Rulla ihop till små cigarrer. (Lägg cirka 2 msk fyllning något närmare dig än mitten på degrundeln. Vik in 2 cm av sidorna. Rulla ihop. Pensla med lite vatten så fäster det bättre.)

Fritera i omgångar i oljan tills rullarna fått färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med dippsåsen.
 

Jon Hansson

Recept: Restaurang Riche.

Drinkrecept: Calle Carboni, chef för Lilla baren på restaurang Riche i Stockholm.

Foto: Micke Gustavsen

FAKTA

Riches citrussallad

(6 personer)

Utskurna filéer av citrus:

2 apelsiner (gärna både blod och blond)

2 grapefrukt (gärna både blod och blond),

2 lime

Eventuellt 1 grillad citron

Råsocker

Mynta

Gör så här:

Det bildas mycket fruktsaft när du skär ut citrusfiléerna. Koka den med råsocker (smaka av så det blir lagom sött) tills den tjocknar. Låt svalna.

Blanda sedan den avsvalnade citrussirapen med citrusfiléerna.

ARTIKELN HANDLAR OM