Veckans vin: Drucken för en vildsint Hedenhös

Allesverloren Tinta Barocca 2008
Land: Sydafrika
Pris: 120 kr

Mischa Billing väljer veckans vin. Hon är lektor i dryckeskunskap vid Grythytte akademi och fick priset som Årets vinprofil 2009.
MAT & DRYCK

Bara tanken på Allesverloren Tinta Barocca 2008 gör att jag vill slita loss kött med tänderna. Äta med händerna och känna grillsmaken i munnen. Jag vill ha stora bitar kött, slicka mig om munnen och känna mig som mamman i familjen Hedenhös, fast mycket vildare.

Fylligt med maffig frukt av blå plommon, svarta mogna körsbär, kryddor och charkuterier.
Hittar du inte flaskan i din butik går det alltid att beställa på systembolaget.se

Vinet är mörkrött och tänderna blir härligt blåa av att vinet är så ungt. Fylligt med maffig frukt av blå plommon, svarta mogna körsbär, kryddor och charkuterier. Vinet är lika häftigt som vinmakaren Danie Malan. Danie är före detta rugby­ spelare och han gör sina viner på samma vis som han spelade rugby, kraftfullt, storslaget och långlivat. Och han vinner, i rugby vann han och i vinvärlden får han den ena utmärkelsen efter den andra.

"Det är Afrika"

Vingården Allesverloren ligger i Swartland där det är torrt, ödsligt och hett. Det är Afrika. Det luktar Afrika och det känns Afrika. Förutom det karga klimatet måste Danie även hålla vakt mot två stora babianflockar som bor i bergen. De är nämligen lika förtjusta i vindruvor som vi är. Namnet Allesverloren betyder allt är förlorat och kom­ mer från 1800­–talet då familjen efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen av Sanjägare, ett stamfolk som då bodde i Kasteelberg.

Nog om det, jag har tänt grillen, satt på mig safarikläderna, dukat med endast vinglas. Och undrar du om grönsaker, så serveras de i dag i flytande form.

Fråga Mischa:

Stämmer det engelska uttrycket ”Beer before wine is fine. Wine before beer is queer.”?

Mischa: Det finnsinga vetenskapliga bevis så att säga. Det man tror är att bubbliga drycker går snabbare ut i kroppen, man brukar ju säga att champagne går rakt upp i huvudet. Det man tror är att har man redan alkohol i kroppen när man börja dricka bubblor blir effekten större och man blir helt enkelt mer bakis.

Mischa Billing

ARTIKELN HANDLAR OM