Här är 12 bästa bufféboxarna

1 av 5
Aftonbladets vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin.
MAT & DRYCK

Studenter, nydöpta och sommaren! Det är mycket trevligt som ska firas så här års.

En buffé är perfekt att bjuda på när många kommer på kalaset.

Aftonbladets vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin har plockat ut bästa festboxarna.

RÖDA

Barone Ricasoli Formulae (12300) Italien, 3000 ml, 229 kr.

Ett alltigenom välgjort boxvin med härlig karaktär fylld av framförallt körsbär, plommon och liten insmickrande vaniljsötma. Helheten bjuder bra koncentration och balans, likväl som bra jämnhet mellan årgångarna. Rekommenderas varmt i boxsammanhang, framförallt till mat.

Passar till: Fågel, lamm, nöt.
 

Côtes-du-Rhône Pellerin (6018) Frankrike, 3000 ml, 215 kr.

Ett trevligt vin i ursprungstypisk stil. Påtaglig fransk tappning med lätt, elegant doft av körsbär och hallon. Smaken är rättfram och slimmad med inslag av lingon, fikon, röda vinbär och viss läder. Kryddigheten är påtaglig, syran frisk och strävheten strukturerad. Lättdrucket vin som gör sig bäst till mat.

Passar till: Fågel, lamm, nöt.
 

Drostdy-Hof Cape red (12038) Sydafrika, 3000 ml, 189 kr.

Druvblandat boxvin som håller måttet med råge. Karaktären är smakrik med mörk, kryddig bärighet och rökiga inslag. Syran är ungdomlig och strävheten liten. Bra koncentration och längd för priset. Servera till enkla kötträtter av allehanda slag.

Passar till: Fläsk, lamm, nöt, vilt.
 

Periquita (2574) Portugal, 3000 ml, 219 kr.

Doften är fylld av både röda och mörka bär, plommon och kryddnejlika. Den rikliga smaken bjuder en relativt robust röd bärighet blandat med torkad frukt och uppfriskande syra. Perfekt att bjuda på vid större festligheter.

Passar till: Fläsk, fågel, nöt.
 

Robertson cabernet sauvignon (2099) Sydafrika, 3000 ml, 214 kr.

Ett bra boxvin med tydligt och rättframt intryck av svarta vinbär och örter i doft och smak, därtill med lätt brända toner. Ett minst sagt lättdrucket och lättgillat vin till förmånligt pris. Användbart till allehanda kötträtter.

Passar till: Fläsk, lamm, nöt.
 

Rocca di Montemassi sangiovese (4586) Italien, 3000 ml, 239 kr.

I topp bland boxarna. Här bjuds läckra inslag av plommon, körsbär, örter och bigarråer med liten strävhet och god balans. Uppstramande syra bidrar till en elegant och fräsch helhet. Perfekt till stora festen. Gjort av druvan sangiovese från området Maremma i Toscana.

Passar till: Fläsk, lamm, nöt.
 

Two Oceans cabernet sauvignon merlot (5069) Sydafrika, 3000, 199 kr.

Boxvin i strålande form. Doften är mullig av svarta vinbär, plommon och örter. Smaken är lite kärv och fylld av ungdomlig frukt med imponerande koncentration priset till trots. Perfekt till stora festen, gärna till mat.

Passar till: Fläsk, lamm, nöt.
 

VITA

De Bortoli Semillon Chardonnay (16446) Australien, 3000 ml, 199 kr.

Ett balanserat och rättframt boxvin från en säker producent, ett lättdrucket och tillgängligt vin i publik tappning. Doften är tropisk och fatpräglad med inslag av melon och rostat. Smaken är trevlig och rejäl med kryddig spänst och bra fruktighet, främst av gula äpplen och pomerans. En hel del smör och knäck finns också med.

Passar till: Fisk, fågel, grönsaker.
 

Drostdy-Hof steen (2069) Sydafrika, 3000 ml, 169 kr.

Vitt som håller måttet. Doften är tilltalande och mogen av päron, mandel och gula plommon med tilltalande tuttifrutti. Lättdrucket med frisk syra och fräsch frukt där melon och krusbär dominerar, därtill vanilj. Bra budgetalternativ vid större festligheter eller som picknickvin i det gröna.

Passar till: Fisk, grönsaker.
 

Inycon chardonnay pinot grigio (2153) Italien, 3000 ml, 169 kr.

Gyllengult boxvin i solmogen och tillgänglig stil, om än torrare och friskare än väntat. Här bjuds toner av honung, aprikos, blommor och krita till billig penning. Varmt, inställsamt och publikt med välbehövligt frisk syra. Gjort av kooperativet Settesoli som är ett av Europas största.

Passar till: Fisk, fågel, grönsaker.
 

Foot of Africa chenin blanc (27003) Sydafrika, 3000 ml, 169 kr.

Superbilligt boxvin i enkel tappning med trevlig balans. Doft och smak bjuder gul frukt med inslag av plommon, blommor, tuttifrutti och gula äpplen. Därtill toner av vanilj och svavel. Ett godisvin gjort av mestadels chenin blanc och resterande colombard.

Passar till: Fisk, fågel, grönsaker.
 

ROSÉ

Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot (6896) Chile, 3000 ml, 175 kr.

Ett klassiskt rosé med ren och snygg framtoning. Doften är frisk med inslag av dragon och röda vinbär. Smaken är fräsch och kryddig med lingon och hallon i fokus. En liten bitterhet dröjer sig kvar i avslutet. Lättdrucket och rättframt.

Passar till: Fisk, fågel, grönsaker.
 

Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

ARTIKELN HANDLAR OM