Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Webbtv / Nyheter Tv

Asien sparkade i gång nyårsfesten

Medan européerna ännu förberedde sina nyårssupéer hälsade asiaterna 2008 välkommet.

TOKYO   TOKYO Foto: ISSEI KATO

Mer än en miljon människor samlades i australiska Sydneys hamn för att bevittna det jättefyrverkeri som sparkade i gång världens välkomnande av år 2008. Natten var varm i Sydney och de drygt 1700 poliserna som patrullerade Sydney fick även de en angenäm afton – inga större incidenter rapporterades.

I Japan kastade tusentals människor mynt och bad böner vid shintoistiska heliga platser. Så snart klockan slog tolv värmde sig de firande med varm sake, en japansk alkoholhaltig risdryck.

Kina har mycket att hoppas på 2008, året då det kommunistiska landet står värd för sommar-OS. President Hu Jintao manade i sitt nyårstal till något så okontroversiellt som fred och utveckling.

Säkerheten var förstärkt i Thailands huvudstad Bangkok. Förra nyårsafton dödades där tre människor i ett bombdåd. Men polisen kunde försäkra de tiotusentals flanerande på Bangkoks gator att inga hot förelåg detta år.

I Pakistan kunde dock denna nyårsafton inte bli som sig borde. Tusentals Karachi-bor som ville hälsa det nya året vid Arabiska havet fick vända hem, då säkerheten i landet är skärpt sedan mordet på oppositionsledaren Benazir Bhutto i torsdags.

– Ingen tillåts gå till stranden i kväll för att fira nyår, sade Karachis polischef.

Om Aftonbladet