Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Webbtv / Nyheter Tv

Han hoppar från rymden

Aftonbladet sänder hela rekordförsöket live.

Felix Baumgartner ska under söndagen slänga sig ut från rymden på 36 600 meters höjd. Med det hoppas han ta nytt världsrekord och även bli den första att fallskärmshopparen att falla fortare än ljudet.

Den 14 oktober kommer Felix Baumgartner att ta sig till den yttre stratosfären med hjälp av en gigantisk heliumballong och en specialbyggd kapsel. På drygt 36 000 meters höjd kommer han att hoppa ut och falla fritt tillbaka mot jorden, för att slutligen landa med hjälp av en fallskärm.

 

Om du har frågor kring hoppet eller vill diskutera det? Då kan du klicka här för att se sändningen och chatta samtidigt. Där finns också de senaste hålltiderna för sändningen. På grund av väderförhållanden kan tiderna ändras med kort varsel.

Stora risker

De ogästvänliga förhållandena i yttre stratosfären innebär att människor inte kan överleva utan rymddräkt. Utan trycksatt dräkt skulle kroppsvätskorna börja koka och såväl isande kyla som nästan total brist på syre gör det omöjligt att vistas i stratosfären utan skydd. Revor i dräkten eller läckande kapsel innebär livsfara. Bland de ytterligare faror som Baumgartner utsätts för är risken att hamna i okontrollerad rotation under det fria fallet.

Internationellt känd

Felix Baumgartner är 43 år och kommer från Österrike. Felix gjorde sig känd internationellt när han 2003 korsade engelska kanalen med hjälp enbart av en vinge i kolfiber. I Sverige hoppade han 2006 olovligen från Turning Torso i Malmö och har sen dess synts hoppa från alltifrån Jesusstatyn i Rio de Janeiro till Taipei Building i Taiwan.

Senaste TV-klippen
Om Aftonbladet