Här är världens allra knäppaste sovställningar

Hur sover du?

HÄLSA

Alla har vi vår egen favoritställning att sova i.

Men vissa är mer speciella än andra.

Sömnforskaren och psykiatern Samuel Dunkell har listat några av de ovanligaste – och vad de säger om oss som personer.

Hur vi ligger när vi ska sova säger något om oss som personer. Det menar i alla fall flera olika forskare.

Tidigare i år publicerade brittiska forskare vid UK Sleep Assessment and Advisory Service en stor studie där de analyserat sex vanliga sovställningar – och vad de säger om dig som person.

– Vi är alla medvetna om vårt kroppsspråk när vi är vakna, men detta är första gången vi har kunnat se vad vårt undermedvetna säger om oss på natten. Det intressanta är att profilen bakom sovställningen ofta är mycket olika från vad vi förväntar oss, sa professor Idzikowski, som var en av de som ledde studien, till BBC News när resultaten publicerades.

Ovanliga ställningar

De vanligaste sovställningarna är fosterställning, att ligga på rygg eller att ligga i sked med sin partner.

Men långt ifrån alla sover på de sätten. Världskände psykiatern och sömnforskaren Samuel Dunkell forskade redan på 70–talet kring olika underliga sovpositioner – och vad de säger om oss som personer.

Här är några av de knäppaste ställningarna han har stött på i sin forskning.

Experten kommenterar:

Vi har låtit KBT–psykologen Lars Ström titta på Samuel Dunkells forskning kring sömnställningar. Här är hans kommentarer.

Lars Ström

"Mumiesovare" – eller andra speciella sovställningar - kan uppstå för att de "betingats" Det vill säga kopplats ihop med sömn och lugn och ro.

En ställning har känts skön och avslappnande – vare sig man vill stänga ute verkligheten eller inte och vare sig man är blyg eller utåtriktad i vardagen.

Betingning innebär att hjärnan har kopplat ihop två saker – till exempel ”mumieinvirandet” – med att ha råkat somna extra lätt vid något tillfälle. Sedan fortsätter man att göra på samma sätt, eftersom hjärnan kopplar det till något positivt och lugnande.

ARTIKELN HANDLAR OM