Din sovställning kan avslöja hur du är som person

Vilken typ är du?

Hur sover du? Och vad säger det om din personlighet? (Klicka på bilden för att se den större)
HÄLSA

Sover du på rygg, på mage eller på sidan?

Det kan berätta en del om hur du är som person.

Detta enligt brittiska forskare som studerat sovpositioners koppling till personlighet.

Hur du ligger när du sover kan avslöja hur du är som person.

Det har brittiska forskare på UK Sleep Assessment and Advisory Service visat.

Forskargruppen, ledda av professor Chris Idzikowski, har analyserat sex vanliga sovställningar – och menar nu att ställningarna kan berätta mer än bara hur vi föredrar att ligga.

Slappnar av

Totalt undersökte forskarteamet 1000 personer.

– Vi är alla medvetna om vårt kroppsspråk när vi är vakna, men detta är första gången vi har kunnat se vad vårt undermedvetna säger om oss på natten. Det intressanta är att profilen bakom sovställningen ofta är mycket olika från vad vi förväntar oss, sa professor Idzikowski till BBC News när resultaten publicerades.

Sov rätt – må bättre

Förutom att titta på kopplingen mellan sovställning och personlighet så studerade forskarna även om de olika ställningarna var bra eller dåliga för hälsan.

De kom bland annat fram till att ”Fritt fall positionen” – att ligga på mage – är bra för matsmältningen, medan de ryggliggande positionerna ”Sjöstjärnepositionen” och "Soldatpositionen" ofta leder till problem med snarkning.

FAKTA

Vilken sovtyp är du?

1. Fosterställning

Fosterställning är den vanligaste sovställningen. Av de 1000 testpersonerna som de brittiska forskarna undersökte, så sov hela 41% i fosterställning.
Framförallt kvinnor verkar föredra fosterställningen – över dubbelt så många kvinnor som män uppgav att de sover så.

De som kryper upp i fosterställning beskrivs som tuffa på utsidan men känsliga i hjärtat. De kan vara blyga när de först träffa någon, men slappnar snabbt av.

2. Som en stock

15% av testpersonerna sov liggandes på sidan med båda armarna ner utefter sidorna.

Dessa personer menar forskarna är lättsamma, sociala människor som gillar att vara en del av gruppen. De ska ha lätt att lita på främlingar – men kan vara lättlurade.

3. Längtar positionen

13 procent av testpersonerna sov på sidan med båda armarna ut framför sig.

Denna ställning ska tyda på en öppen karaktär – men kan också vara misstänksam eller cyniska. Personer som sover på detta vis ska vara långsamma med att bestämma sig, men när de har fattat ett beslut går det inte att ändra det.

4. Soldatpositionen

Åtta procent av testpersonerna valde att sova liggandes på rygg med båda armarna vis sidorna.

Människor som sover i denna position är i allmänhet lugna och reserverade. De tycker inte om att göra väsen av sig, men ställer höga krav på sig själva och andra.

5. Fritt fall positionen

7% av testpersonerna sov på detta sätt, på mage med händerna runt kudden och huvudet vänt åt sidan.

Dessa personer beskrivs som sällskapliga och fräcka, men med en tendens att vara nerviga och sköra. De gillar inte kritik, eller extrema situationer.

6. Sjöstjärnepositionen

5% sover på detta vis. De ligger gärna på rygg med båda armarna upp runt kudden.

Dessa personer har lätt att få många och goda vänner eftersom de alltid är beredda att lyssna till andra och erbjuda hjälp när det behövs. De tycker i allmänhet inte om att vara i centrum.

(Källa: BBC News)

ARTIKELN HANDLAR OM