Så skaffar du vårfin hy - nu!

Foto: Thinkstock
Den långa vintern gör inte direkt under med vår hy - men det finns hjälp!
HÄLSA

Vintern har varit lång. Men nu är det äntligen dags  att plocka fram t-shirts, klänningar och linnen. Det är också hög tid att börja fuktboosta din hy.

För huden är vintern och hösten de mest problematiska årstiderna. Därför är det kanske inte så konstigt om du känner dig torr och fnasig efter att ha genomlidit en lång vinter.

Men det går att bli len igen med några enkla knep. Det första är faktiskt att duscha mindre. Många duschar i dag flera gånger om dagen men en riktigt torr hud klarar inte av mer än att tvagas två till fyra gånger i veckan.

Och var det ett tag sedan huden såg solens ljus? Kanske är det dags för en rengörande skrubb. Även torr hud kan må bra att bli av med lite döda hudceller.

Är du en riktig torris som provat allt? Sök hjälp hos en hudläkare. Problem med riktigt torr hud som flagar och klåda kan ge mycket obehag och påverka vardagslivet.
Så får du len vårhud:

• Sluta duscha!

Nja, inte riktigt. Men huden mår inte bra av att bada eller duscha flera gånger om dagen. Personer som har väldigt torr hud kan duscha två till fyra gånger i veckan.

• Tvåla inte in dig för mycket.

Överanvänd inte tvål. Och använd gärna tvål med ett lågt ph-värde.

Om du inte har ett väldigt skitigt jobb kan du gott och väl strunta i att tvåla in armar och ben då och då.

• Använd mjukgörande krämer.

I dag har nästan varje kosmetikmärke en mjukgörande kräm och det finns också att köpa på apotek. Mjukgörande krämer finns i olika konsistenser och för olika hudtyper. Försök att hitta en du trivs med att smörja in dig i ofta.

• Undvik solen.

Att solens strålar påverkar pigmentet och till och med kan ge cancer vet vi. Men solen kan också påverka torr hud. Njut av sol i små doser eller skydda din hud i solen.

• Utnyttja natten.

Om du lider av väldigt torr hud kan natten vara en utmärkt tidpunkt för att ge huden en fuktboost. Under dagtid kan väldigt feta mjukgörande krämer kännas obekvämt. Försök att smörj in dig i dessa under natten i stället. Du kan till exempel smörja in händer och fötter i en fet kräm och sedan ta dig ett par plasthandskar eller bomullsvantar och strumpor.

(Källa: netdoktor.se)