Stjärnornas väg till drömkroppen

1 av 4 | Foto: ap
Gwyneth Paltrow tränar framför teven.
HÄLSA

Ät mindre och motionera mer brukar vara det generella rådet för att gå ner i vikt. Men det finns fler alternativ. Kropp & Hälsa har luskat reda på Hollywoodstjärnornas bästa metoder i jakten på drömkroppen.

Hitta rätt diet

Det finns massvis av dieter som lovar snabba kiloras och trots att de flesta fungerar till en början är det tyvärr bara ett fåtal som ger varaktiga resultat. Ska du lyckas med en långsiktig viktnedgång bör du se till att satsa på en inte alltför extrem variant som fungerar med din livsstil.

Eva Mendes, Katherine Heigl och Halle Berry är alla trogna anhängare av den så kallade five factor-dieten just på grund av att den är lätt att följa. Metoden går ut på att man äter fem mål om dagen för att hålla ämnesomsättningen på topp. Dessutom ska man inte använda mer än fem basingredienser och alla måltider tar mindre än fem minuter att laga.

– Jag hatar att banta men sedan jag började med five factor så sköter min kropp sig helt själv. När jag vaknar på morgonen säger jag ibland ”Gud är det här verkligen min kropp”, säger Katherine Heigl till Fit and Healthy.

Kolla in: 5factordiet.com

Köp boken "Skinny bitch"

Även om Hollywoodstjärnorna kanske inte är de mest belästa personerna i världen kan du räkna med att de har ett exemplar av dietboken ”Skinny Bitch” i bokhyllan. Både Jessica Alba, Nicole Richie och Paris Hilton har plåtats med boken under armen.

Enligt dieten bör man helt utesluta animaliska produkter som kött, fisk, fågel och ägg samt alla mjölkprodukter, socker, kaffe och alkohol. I stället rekommenderas en strikt vegankost som får kilona att droppa.

Kolla in: Skinny Bitch, Skinny Bitch in the kitch, 169 kronor, adlibris.com

Fixa träningen framför teven

Inte tid att träna? Glöm den ursäkten! Med en tränings-dvd framför teven kan du träna när helst det passar dig. Och varför inte peppas av en av världens mest eftertraktade tränare?

Tracy Anderson, känd för att hålla stjärnor som Madonna och Gwyneth Paltrow i toppform, har skapat ett unikt träningsprogram, där dansaerobic och lätta viktövningar garanterar dig en slimmad och supertonad kropp.

Tycker du att pilates, magdans eller hiphop är roligare alternativ? Satsa på dem i stället, utbudet av tränings-dvd:er är stort.

Kolla in: The Tracy Anderson method mat workout dvd, cirka 220 kronor, amazon.com

Skaffa personlig nutritionist

Senaste trenden bland fashionistorna på Manhattan är att ha en personlig nutritionist. Varje vecka checkar Park Avenue-prinsessor som Lydia Hearst och Amber Valetta in hos Dr Charles Passler, även kallad ”Dr Skinny”. Han skräddarsyr deras personliga dietprogram.

Skulle man vara osäker på ett restaurangval är det bara att ringa nutritionisten som snabbt googlar upp menyn på sin blackberry och sms:ar tillbaka vilka rätter som är okej.

Trenden med kostrådgivare ökar även i Sverige där företag som Blueberry Lifestyle och Paulúns näringscenter tillhandahåller tjänsterna. Förutom ett smalare midjemått lär du dig också mer om näring och kost.

Kolla in: Spnc.nu, blueberrylifestyle.se

Odla mjölkmustasch

Kalcium är inte bara bra för skelettet. Undersökningar visar att personer som fått kalciumtillskott gått ner fyra till fem kilo per år utan att de gjort några andra förändringar i sin diet. Kalcium minskar nämligen upptaget av fett i tarmen och gör så att fettceller bryts ner snabbare.

– Jag dricker mjölk varje dag och ser alltid till att ha det hemma i kylskåpet, säger supermodellen Heidi Klum, som också är ansikte utåt för kampanjen ”Got milk”. Mest kalcium finner du i mjölkprodukter.

Rena kroppen med juice

När kändisar som Beyoncé, Kylie Minogue och Natalie Portman snabbt vill gå ner i vikt gör de gärna en juicefasta eller en så kallad cleanse. Genom att dricka frukt- och grönsaksbaserade juicer och proteindrinkar upp till fem gånger om dagen går de lätt ner i vikt samtidigt som de renar kroppen från gifter och slaggprodukter.

I Sverige kan du köpa färdiga proteindrinkar eller detoxpreparat på hälsokosten, fast lättast av allt är att pressa dina juicer hemma. Fyll upp en termos och ta med till jobbet eller gymmet.

Drick kinesiskt

Pu’er tea är namnet på en kinesisk dryck som sägs kunna sänka kroppens fettdepåer med hela 30 procent. Teet innehåller en mängd fettförbrännande ingredienser och bör drickas tre gånger om dagen i minst en månad för att ge effekt.

Sedan det började säljas på det chica varuhuset Harvey Nichols i London har både Victoria Beckham och Joss Stone synts lämna entrén med varsin påse under armen.

Kolla in: eternalspring.org.uk

Anlita en holistisk guru

Vill du öka dina chanser att springa på Kate Moss när du är i London – och samtidigt gå ner i vikt – ska du bege dig raka vägen till The Joshi clinic wellness centre. Här får man som kund en total analys av sin hälsa och blir satt på en personligt skräddarsydd diet baserat på ayurvediska principer.

På hälsocentret Yogayama i Stockholm kan du anlita en egen ayurvedisk coach som hjälper dig att ta fram en meny just för din kroppstyp.

Kolla in: yogayama.se

Få Hälsomat till dörren

Varför laga mat när du kan få den färdiglevererad till dörren? I Los Angeles är det vanligt med nyttig cateringmat. När Britney Spears ville komma i form inför sin turné använde hon sig av företaget Sunfare, som för 400 kronor om dagen levererade fem kalorisnåla mål till stjärnan. I Sverige har företaget ”Svarta lådan” en liknande service.

– All mat är energiberäknad efter personens förutsättningar och vi använder varken dåliga fetter eller socker, säger grundaren Mats Bergwall.

Vår egen statsminister Fredrik Reinfeldt är en återkommande kund. Inför valet 2006 gick han ner hela 14 kilo genom att äta lådmaten.

Kolla in: svartaladan.se

Bli smal på spa

I Hollywood har The Fat burner body wrap, som utförs på Slimmer Day Spa i Arizona, blivit omåttligt populär. Wrapen lovar upp till 50 centimeter viktminskning på hela kroppen och framförallt på rumpa och lår.

– De fungerar verkligen och jag brukar gå ner nästan 25 centimeter, har Tyra Banks sagt i sin talkshow.

I Sverige kan man göra liknande kroppsbehandlingar som slimmar kroppen. Decléors detoxmassage formar figuren och reducerar celluliter, vätska och fettansamlingar.

Kolla in: Decléors aroma mosaic massage, 625 kronor på Sveamagasinet, sveamagasinet.com