Kväv dina cravings

HÄLSA

Visst känns det som att de kommer när du minst anar det – men finns det inte ett mönster om du tänker efter? Blev du inte sugen på en ­kanelbulle efter den där ganska ­fattiga salladen? Och när du inte hann med frukosten hemma var det ju chokladkakan som fick dig att stå upp fram till lunch. Vi vet precis hur det känns…

Mönstret följer förmodligen din blodsockerkurva. Hoppar du över måltider och täcker upp med socker­­ kommer dina cravings på köpet – och all karaktär i världen kommer inte att hjälpa. Kolhydraterna är hjärnans eget bränsle och signalerar välmående till kroppen. Sedan uppmuntrar hjärnan oss att hålla fast vid vanan att servera den kolhydrater. Att det vi kastar i oss inte är särskilt nyttigt struntar hjärnan högaktningsfullt i.

Köp Plus - läs hela artikeln!

Vad säger dietisten?

Josefine Jonasson på Viktklubb.se ger dig svaren.

Lite choklad kan vara svårt att stå emot. Välj mörk choklad så minskar du sockermängden!

Vitt bröd

Fällan: En god vitlöksbaguette till räksalladen eller en rostad macka till morgonkaffet. Ja, tack!

Så dödar du suget: Just vitt bröd är en riktig ”dörröppnare” för många, framför allt för kvinnor. En macka blir gärna flera. Om du verkligen, verkligen inte kan stå emot känslan, lägg på ordentligt med proteinrikt pålägg. Skippa marmeladen och bygg på med ägg och skinka. Det får blodsockret att stiga lite långsammare och du blir snabbare mätt.

Fikabröd

Fällan: Åh, muffins med frosting, Oreos och finska pinnar! Kalle på tekniken kan konsten att göra sina medarbetare glada.

Så dödar du suget: Att ta en kaka på fredagsfikat är inte så farligt om du äter bra i övrigt. Det ”farliga” är när den första kakan öppnar dörren och hälsar kaka nummer två, tre och fyra välkommen. Precis som med all sockerkonsumtion är det hjärnan som går i?gång här, sockret är ju hjärnans bränsle. Att det inte är nyttigt struntar hjärnan helt i.

Chips

Fällan: Salt och fett i fantastisk kombo – och ett måste på soffbordet till helgfilmen.

Så dödar du suget: Antagligen har du slarvat med middagen

och mellanmålen så ditt blodsocker är i botten. Kroppen kräver energi. En frukt eller en smörgås mellan måltiderna hjälper dig att hålla blodsockret på en jämn nivå hela dagen. Då är det lättare att stå emot grill­chipsen på kvällen.

Choklad

Fällan: Kassakön tar en hel evighet. Till höger ser du metervis med ljuvlig, len choklad som bara kräver att bli uppäten.

Så dödar du suget: Flytta handen lite till vänster och välj den mörka chokladen i stället. Det innehåller en massa nyttigheter, bland annat antioxidanter som skyddar cellerna från för snabb nedbrytning. En ruta eller två har tillräckligt med anti­oxidanter – och du blir av med det värsta chokladsuget.

Salt

Fällan: Du sträcker dig av vana efter saltkaret – till och med innan du smaka. Salt är ju så gott!

Så dödar du suget: För mycket salt rubbar saltbalansen i din kropp. Blodtrycket kan öka och stora mängder salt ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. Minska successivt på mängden salt, så att smaksinnet hinner ställa om sig. Efter några veckor kommer det du tidigare upplevt som osaltat att smaka som vanligt igen. Om du tycker maten blir smaklös testa att smaksätta med vitlök, ingefära, chili, citron och lime, eller varför inte en skvätt vin?

Smågodis

Fällan: De där långa raderna av godis är ju en färgfest – och vem vill inte ha en påse med partyfeeling?

Så dödar du suget: Hjärnan är programmerad att tycka om det som har vacker färg. Men du väljer kanske hellre godis före frukt vilket får din blodsockernivå att stiga. Det sätter i sin tur i gång utsöndringen av insulin, som har till uppgift att bekämpa socker­nivåerna så att de inte blir skadligt höga. Efter ett tag sjunker blodsockret och du vill ha mer socker för att få tillbaka den positiva upplevelse som sockret gav. Du hamnar i en jobbig blodsockerkarusell.

?Se till att ha frukt hemma och ladda frysen med frysta bär så får du i dig både vitaminer och naturens eget socker, fruktsocker, samtidigt som din hjärna blir glad av de naturliga färgerna.

ARTIKELN HANDLAR OM