En kopp kaffe – rena hälsokuren

Ny studie: Minskar risken för dödlig cancer

1 av 5 | Foto: Niclas Hammarström
Jenny Bay, 27, student, Stockholm – Två till tre koppar, bryggkaffe eller nescafé. Men just nu dricker jag te. Det är ju inte bra för tänderna, de blir missfärgade. Men för min personliga hälsas skull är det bra. Utan kaffe skulle jag bli galen.
HÄLSA

Kaffe kan vara rena medicinen.

Drycken skyddar inte bara mot bröstcancer, hjärt-kärlsjukdomar och alzheimer.

Sex koppar kaffe om dagen minskar också risken för dödlig prostatacancer med hela 60 procent, visar nya sensationella data.

Kaffe framstår alltmer som ett undergörande naturläkemedel, som skyddar mot flera allvarliga och livshotande sjukdomar.

En svensk studie visade nyligen att minst fem koppar per dag halverar risken för aggressiv bröstcancer.

Och nu tycks kaffe – enligt en ny amerikansk studie – även skydda mot prostatacancer. I studien ingick 47 911 män. Den publicerades nyligen i Journal of the National Cancer Institute.

”Tyngd i studien”

Sex koppar kaffe om dagen minskar risken för aggressiv, dödlig prostatacancer med 60 procent. Och för all prostatacancer med 20 procent.

– Jag tycker att resultaten är väldigt intressanta – särskilt att det är mot aggressiv prostatacancer som kaffe verkar skydda. Att detta stöds av bröstcancerdata styrker att det finns en tyngd och en trovärdighet i studien, säger Sten Nilsson, professor i onkologi och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Viktiga antioxidanter

Forskarna lutar åt att det är antioxidanterna i kaffet som skyddar.

– Antioxidanter kan ha inflammationsdämpande effekt. Mycket talar för att prostatacancer – och även bröstcancer – kan bero på någon form av inflammatorisk aktivitet som kan vara en bidragande orsak till sjukdomen. Något som hämmar inflammationen skyddar då mot prostatacancer, säger Sten Nilsson.

De nya resultaten förvånar inte skivbolagsdirektören Bert Karlsson, 65 – som själv dricker sex koppar bryggkaffe per dag.

– Jag tror på kopplingen mellan kaffe och prostatacancer. All medicin kommer ju från början från naturen. Det är därför som jag inte hade aggressiv prostatacancer, för jag dricker mycket kaffe, säger Bert Karlsson, som opererades för prostatacancer 2003.

FAKTA

Det här skyddar kaffe mot:

Bröstcancer

Minst fem koppar per dag halverar risken för aggressiv bröstcancer, samt minskar risken för hormonkänslig bröstcancer med 20 procent.

Redan en till två koppar per dag skyddar, enligt en ny svensk studie från Karolinska Institutet som publicerades i förra veckan i Breast cancer research.

Hjärt-kärlsjukdomar

En till två koppar kaffe per dag kan ge mer elastiska kärlväggar hos personer med högt blodtryck, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Det visade en grekisk studie från 2010 utförd på 670 personer mellan 65 och 100 år på den grekiska ön Ikaria, där livslängden är hög. Det är polyfenolerna i kaffet som ger denna effekt. Enligt en tidigare studie från University of California så minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor med 24 procent med en till tre koppar kaffe per dag.

Typ 2-diabetes

Tre till fyra koppar dagligen minskar risken för typ 2-diabetes med 25 procent. För varje ytterligare kopp ökar skyddseffekten med fem till tio procent. Men observera – det ska vara bryggkaffe. Läkaren Per Ove Lind har gått igenom aktuell forskning och sammanställt resultaten

i boken ”Maten som botar”.

Tjocktarmscancer

(se ”Maten som botar”).

Alzheimer

Förebygger den och andra demenssjukdomar.

ARTIKELN HANDLAR OM