”Jag såg ut som en boll i ansiktet”

1 av 3 | Foto: Magnus Liam Karlsson
Gabriel Forss Ålder: 37 år
Bor: Hammarby sjöstad i Stockholm
Familj: Singel
Yrke: Artist/ körledare
Gick ned: Tio kilo
Aktuell med: Olika sångprojekt och bok
till hösten.
HÄLSA

Sena spelningar, kändisfester och bjudmat.

Helt plötsligt satt det tio extrakilo runt magen på artisten Gabriel Forss.

Färdiga GI-portioner har gett honom trivselvikten tillbaka.

Gabriel Forss är killen som vann Melodifestivalen tillsammans med sitt band Blond 1997. Han har suttit som expertkommentator i ”Körslaget” och själv varit körledare

i tävlingen som tog Katrineholmskören till en andra plats. Mitt i all stress och hets kom de där extrakilona som är så förtretliga. Vips var Gabriel tio kilo tyngre än sin trivselvikt.

– Jag tyckte själv att jag såg ut som ett carb face. Liksom rund som en boll i ansiktet. Det blir så när man har passerat 30 och har en förkärlek till sötsaker, säger han och ler.

Han tog direkt tag i problemet och kontaktade sin gode vän Ola Lauritzson som precis startat ett företag som levererar fryst GI-mat direkt till dörren. Perfekt för Gabriel som reser mycket och inte lagar mat så ofta: han kan ha med sig matlådorna när han reser och bara värma upp i mikron.

"Jag vet knappt hur man använder en ugn"

Gabriel tycker själv att han är usel i köket men trots det har han lyckats att gå ner med GI-metoden. 

– Jag vet knappt hur man använder en ugn, haha.

Det var när han såg bilder på sig själv från förra hösten som han insåg att han hade ändrat kroppsform och gått upp i vikt.

Han berättar att det var de första veckorna som var jobbigast och att han kämpade – det var han mot sötsuget. Men efter två veckor la sig suget och han kände sig betydligt mer motiverad av att både känna och se resultat.

Det var viktigt för honom att ha ett mål innan han började. På två månader skulle han gå ned tio kilo. Att ändra sin kost har varit en stor omställning. Innan han började med GI var det mycket snabbmat och oregelbundna tider. Genom att kombinera en ny kost med mycket motion blev Gabriel inte bara lättare, utan han mådde även bättre mentalt och kände sig piggare och hade mer ork. Dessutom märkte han att hans mage blev betydligt bättre när den fick i sig bra mat och fick arbeta på rätt sätt.

– Det var till och med så att jag sade nej till vissa inbjudningar och event för att slippa frestelsen av mat som inte var tillåten. Annars tycker jag inte att jag försakat någonting alls. Det var det värt, säger Gabriel som nu är tio kilo lättare och har nått sitt mål.

Älskar att gå på bio ensam

Han är väldigt tydlig med att man inte får ge upp för lätt. Det är viktigt att fortsätta äta nyttigt efter att man har nått sitt mål för att behålla resultatet.

– Man kan inte tro att; ’nu är jag klar nu kan jag äta normalt’, utan man måste fortsätta motionera och äta sunt för att hålla sin vikt.

– Det behöver inte ta så mycket tid att träna, det handlar bara om att man måste ge det en chans. Det räcker med 30–40 minuter, tre till fyra gånger i veckan, och man kan börja med att gå en runda, förklarar han.

Gabriel har kombinerat konditionsträning med att gå på gym två gånger i veckan för att nå sitt mål. I dag är han nöjd med sitt utseende, men han kommer ändå att fortsätta med en sund kost och motion. Men precis som alla andra syndar han ibland. Det bästa han vet är att gå på bio ensam och kura ned sig i en salongsstol och äta popcorn.

Nu är han i full gång med att skriva på sin bok som kommer ut till höst. Han har även tankar på att släppa en platta i samband med boken.

– Som det känns nu kommer det att bli ett personligt och svenskt album till en vuxen publik, säger Gabriel med glimten i ögat.

Gabriels bästa GI-tips!

Byt ut potatis och pasta mot quinoa.

Gillar du sötsaker, försök hitta  GI-recept på olika desserter, eller ta en bit mörk choklad.

Kombinera din diet med motion, löpning eller cykling för att få ett snabbare resultat.

Utgå i från dig själv och lägg din diet och träning på rätt nivå.

Sätt upp ett mål, se dig själv på en strand i Karibien. Skriv gärna ut bilder för att peppa dig själv.

Sofia Söderberg