Konsten att hålla sitt nyårslöfte

HÄLSA

Med tolvslaget ringande i öronen och bubbelglaset i handen lovade du kanske att börja ett nytt liv.

Börjar det kännas jobbigt nu med det där nyårslöftet?

– Beteendeförändringar tar tid och det är ingen katastrof om man får ett återfall i gamla vanor, säger psykologen Liria Ortiz.

Vettigare matvanor, att börja motionera eller att fimpa för gott – massor av sådana nyårslöften virvlade genom den kyliga nattluften för lite drygt en vecka sedan.

Det är en sak att lova, en annan och betydligt svårare sak att hålla det löftet. I vår entusiasm glömmer vi lätt att det nästan alltid finns hinder på vägen. En förändring kräver både tid, fokusering och omlärande innan den blir en ny vana.

Blir misslyckande

För många av oss förvandlas därför alla goda föresatser i nyårsyran till en känsla av misslyckande efter några veckor i den grå vardagen.

Men ge inte upp. Det finns knep som gör att man kan förnya sitt löfte och gå i land med uppgiften.

– Om man inte klarar av att hålla sina nyårslöften tror jag att det väldigt mycket handlar om två saker: Brist på motivation eller brist på planering, säger Liria Ortiz.

Att lova att gå ner i vikt eller att börja motionera är enkelt men inte tillräckligt. Ska man lyckas med sina föresatser måste också tänka igenom hur det hela konkret ska gå till och vilket stöd man kan behöva för att klara av uppgiften.

Det är också viktigt att man hittar sina egna personliga skäl för att vilja genomföra förändringen. Om någon annan ligger bakom ens nyårslöfte är oddsen för att lyckas sämre.

Okej att snubbla

Nu har det gått någon vecka av det nya året och för många kanske det där man lovade börjar kännas jobbigt att leva upp till. Det är helt normalt. Man snubblar nästan alltid någon gång på vägen mot en förändring. Se inte återfallet som ett misslyckande utan bara som ett litet bakslag på vägen mot målet.

– Det är som att lära sig cykla, man ramlar ibland innan man lär sig. Motivationen är inte heller konstant utan går fram och tillbaka, säger Liria Ortiz, som tycker att det kan vara läge nu efter några veckor att fundera på hur man ska kunna behålla sin motivation.

– Att börja planera är inte heller för sent. Det kan till och med vara en fördel att man provat sig fram i någon vecka, man har hunnit se vilka svårigheterna är och kan planera för hur man ska hantera dem, säger hon.

FAKTA

Så håller du dina nyårslöften

Fråga dig själv vad som är det viktigaste för dig i livet. Hur väl passar den förändring du vill genomföra ihop med detta?

Skriv ner en omsorgsfull förändringsplan.

Rikta in dig på en sak i taget.

Ha delmål.

Belöna dig när du lyckas.

Gör ditt förändringsarbete lustfyllt.

Källa: Liria Ortiz, Psykologiguiden (TT)

TT