Få koll på årets träningstrender!

Foto: GUSTAV GRÄLL
Parkour!
HÄLSA

Stark är det nya smala. 2012 vill vi träna allsidigt, gärna utomhus och ta med barnen på passen.

Wellness träningsredaktör Johanna Björklunds siar om trenderna som slår i år.

Idrottsinspirerat

 Tidigare töntstämplade motionsformer kommer att få sin revansch. Folk har nämligen upptäckt vilken fantastisk bra träning de klassiska skolidrotterna ger. Skidåkningen växer

lavinartat (Tjejvasan slog till exempel nytt anmälningsrekord) och cyklingen är inte långt efter (när Cykelvasan släppte platserna kraschade sajten). Frågan är när vi börjar med orientering och höjdhopp igen?

Effektivt och kort

➺ Stark är det nya smala (halleluja!). Vi vill träna effektivt – men inte länge. Crossfit och tabata har tagit oss med storm då de lovar snabba resultat – det räcker ofta med 20 minuter. De stora kedjorna kommer att lansera fler intensiva och korta pass.

Redskapen

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
TRX!

 De både växer och krymper – för att passa allas behov. Vi ska ha plats med dem hemma (roddmaskiner), slänga upp dem i träd (TRX-banden eller andra gummiband), fylla dem med sand och vatten (kettlebells och bollar) samt svinga (bulgarian bags) och balansera på dem (trainpod). I slutet av året är vi antagligen så less på redskap att det gamla knepet – att använda kroppen som motstånd – kommer att kännas nytt och spännande. Personligen tror jag att TRX och liknande suspension­träning kommer att explodera. Dels för individuell träning men även i klassform. Sportlife och Sats lanserar däremot en annan redskapsklass: VIPR.

Teknikträna

 Mobilappar, dansmattor och tv-spel fortsätter att utmana oss, men de får stor konkurrens av twittrare och bloggare som ger personliga utmaningar. Träningsdvd:erna åker äntligen upp på vinden och byts ut mot interaktiva alternativ där du följer dina resultat i realtid. Betydligt mer belönande för tävlingsinstinkten och egot.

Tufft och enkelt

 Trenden som vi sett under 2011 – tuff och enkel träning à la crossfit/boot camp/cirkelfys/militärträning kommer att växa sig starkare. Momenten är klassiska, utmanande och hårda. Ledare och instruktörer lär antagligen slå knut på sig själva för att komma på nya namn på alla pass.

Till exempel: Fightcircuit från Les Mills, inspirerat av kampsport men i cirkelträningsformat. Friskis & Svettis lanserar cirkelträning X – en tuffare klass.

Glöm lata semestrar

 Nu kan du åka på nischade träningsresor, boot camps och yogaretreats med nästan varje hälsotidning, förening eller motionslopp. Wellness har självklart också resor – spana in här!

Träna med barnen

 Nu ska inte ungarna lämnas in på barnpassningen medan mamma tränar – de ska också vara med på passen. Mamma-boot camps och zumba kids finns redan och till och med Friskis & Svettis lanserar yoga för barn. Men när kommer crossfit för kidsen?

Dans

Foto: ANDREAS APELL
Sh’bam!

 Vi kommer fortsätta att svänga på höfter och rumpa till enkla steg. Kopior av det latinamerikanska dansfenomenet, Zumba, dök upp redan förra året. Jag misstänker att vi får se fler lätta danspass med hög intensitet. Klasser

med tio låtar – tio olika koreografier – är melodin. Dit hör även Sh’bam. Visst lär det komma andra svårare dansklasser men de blir mer nischade. Där får det gärna ta en halv säsong att lära sig stegen.

PT för alla

 Att dela sin personliga tränare med två–tre andra personer kommer bli vardagsmat – i mindre PT-grupper. Fördelen är att det blir billigare men nackdelen är att du inte blir uppassad precis hela tiden. Du som inte trivs på gymmet kan få hjälp av någon känd hälsoprofil eller bloggare som startat PT-coaching online. Annars anpassar gymmen allt mer. Fler gör rum för rena PT-ytor. Takkei och PT-huset i Borås finns redan. Sats Spårvagnshallarna öppnar i februari.

Inne är ute

 Ute har aldrig varit så inne. Alla vill vara hurtiga friskusar och använda naturens egna träningsredskap. En trend som går hand i hand med idrottsinspirationen. Men även löpträning i grupp (gärna barfota), specialinriktade boot camps, parkour och militärträning visar vägen. Snart står vi och lyfter stockar och stenar intill de funktionella utegymmen i varje större park.

Till exempel: Actic har Crosscamp, kondition och styrka i ett, på schemat.

Johannas önskemål inför 2012

Under året hoppas jag att få testa SUP (stand up paddling), aerial yoga (yoga hängandes i band) samt gröna spinningcyklar och löpband (som drivs av energin du skapar).