Bota din ångest med mindfulness-träning på nätet

HÄLSA

Du som lider av ångest, paniksyndrom eller social fobi kan botas – på internet. Nu ska mindfulness-träning testas som behandling i ett nytt forskningsprojekt vid Umeå universitet.

I slutet av januari drar projektet igång, och syftet är att utvärdera hur effektiv mindfulness-träning på nätet är för personer som lider av ångest. 200 personer i olika åldrar eftersöks.

– På senare tid har mindfulness-baserade tekniker blivit en viktig del i flera typer av psykoterapi, och därför ska det bli intressant att få veta om det fungerar även med hjälp av internetbaserat självhjälpsprogram och om det ger bättre effekt vid något särskilt ångestsyndrom, säger Per Calrbring, projektledare och professor vid institutionen för psykologi vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Medveten närvaro

Begreppet mindfulness kan definieras som medveten närvaro. Mindfulness förespråkar ett öppet, nyfiket och accepterande förhållningssätt till omvärlden och kommer ursprungligen från buddhismen.

Fler får hjälp

Vid ett antal universitet i Sverige har det länge forskats kring olika psykologiska behandlingar på internet. Det finns fördelar med att ha självhjälpsprogram på nätet, och den främsta är att det går att nå de människor som annars inte skulle söka hjälp.

FAKTA

Delta i mindfulness-behandlingen

Om du lider av ångest, paniksyndrom eller social fobi kan du dela i studien.

Mindfulness-behandligen som utgör grunden i studien har tagits fram i samarbete med läkare Ola Schenström, en av Sveriges ledande experter på mindfulness.

Anmäl dig till studien som startar i slutet av januari på www.imå.se, Internetbaserad Mindfulness-behandling av Ångest.

Behandlingsprogrammet består av dagliga ångestrelaterade övningar i mindfulness och kommer att pågå i åtta veckor.

Programmet är kostnadsfritt, men för att få delta måste du vara över 18 år och ha tillgång till en egen dator i avskild miljö.

Källa: Institutionen för psykologi, Umeå universitet