Flexibel FUNKTION

JOHANNA TESTAR flex

1 av 4 | Foto: BÖRJE THURESSON
HÄLSA

Studsa, rulla och balansera dig i form.

Flex är lika frustrerande som det är funktionellt.

Jag har aldrig varit så frustrerad under ett träningspass. Att tämja en balansboll påminner mig om när jag skulle lära mig åka snowboard. Jag satt mer på rumpan än stod upp på brädan.

Å andra sidan levererar jag, och alla andra deltagare, minst lika många skratt som svordomar under det 45 minuter långa lunchpasset.

– Om ni inte ramlar har ni inte försökt, säger instruktören och PT:n José Nunez, som tagit fram konceptet. 

Flex är uppbyggt på en mängd övningar med balansbollen i fokus. José vill dock hellre prata om rörelser än övningar. Tanken är att stärka och stabilisera kroppens alla muskler och leder för att vi sedan ska klara vardagens alla rörelser på bästa sätt.

Ja, hela kroppen tränas men särskilt kärnan – coremusklerna – är konstant aktiverade. Vissa av övningarna känns helt omöjliga, som bröststuds på bollen samtidigt som fötterna ska släppa från golvet. Medan andra är aningen lättare, som sido-plankan, armhävningar eller att balansera på en fot samtidigt som vi kastar bollen. Min redaktör Nina får associationer till Idla-flickorna, men jag tror inte vi är i närheten av att se så graciösa ut.

José är snål med pauserna och redan efter tio minuter dryper svetten. Men det här är inte tung

eller särskilt konditionskrävande träning. Ansträngningen ligger snarare på en jämn men hög nivå.

Det har aldrig känts mer rätt att skriva att det här är träning som passar alla. Du kommer att upptäcka svagheter du inte visste om och samtidigt bli varse om hur du kan förbättra dem.

FAKTA

SVETTFAKTOR:  Genomblöt på bara några minuter.

STYRKA/KONDITION:   Lågintensiv träning med fokus på funktionell styrka.

PRIS: Medlemskap på Bodies in motion kostar 450 kronor/månaden. Prova-på-klasser är gratis, sedan kostar det 200 kronor/pass.

HÄR TRÄNAR DU: Bodies in motion, Stockholm. Men håll utkik då instruktörer utbildas över hela landet och efter nyår kommer konceptet att säljas till olika träningsanläggningar.

BETYG: