Grönt är skönt

HÄLSA

Bladgrönt är packat med vita­miner, mineraler och antioxidanter samtidigt som det är bland det mest kalorisnåla du kan äta.

Vi har listat 6 stycken gröna ­sköningar som du bör inkludera i din kost – varje dag! Känn skillnaden på din energinivå, ­både i vardagen och på gymmet.

Machésallad

Innehåller: Denna nötiga salladsort är en värdig utmanare till spenaten. Den är inte bara laddad med järn och B-vitaminer utan innehåller också en del nyttiga omega 3-fettsyror. 

Vad gör den för dig? Ett ökat intag av omega 3 mot­verkar både _inflammationer, depression och PMS och är även bra för att sparka i gång fettförbränningen.

Rucola

Innehåller: A-, C- och K-vitamin samt fol­syra. Även zink, järn, kalium och kalcium finns i bladen.

Vad gör den för dig? En portion av den kryddiga salladen ger dig hela 100 % av det dagliga K-vitaminbehovet. ­K-vitamin förknippas bland annat med minskad risk för ben­frakturer och har en ­renande effekt på ­levern. Även om ingen forskning finns i ämnet så sägs rucolasalladen även ha afrodisiska ­effekter…

Babyspenat

Innehåller: Spenat innehåller både mycket K-vitamin och A-vitamin och en portion ger mer än dagsbehovet av ­båda. Detsamma gäller C-vitamin, mangan och folsyra. Dessutom får du i dig rikligt med ­kalcium.

Vad gör den för dig? Du blir stark! Personer som åt en tallrik med spenat två timmar före träning förbättrade både sin syreupptagnings­f­örmåga och sin prestation, visar en studie publi­cerad i Cell Metabolism. ­Hemligheten består i ämnet ­nitrat som på­verkar kroppens mitokondrier att producera mer ­energi och förbättra syreförbrukningen när du tränar hårt.

Wellnesstips! Babyspenat är perfekt att ha i gröna smoothies eftersom smaken är ­ganska neutral. Blanda en ­näve med en banan, en handfull fryst mango och ­vatten eller mandelmjölk. Mixa och njut av energi­kicken före ­eller efter ditt tränings­pass.

Romansallad

Innehåller: Romansalladen liknar isbergssalladen men är ett mycket bättre val näringsmässigt. I de krispiga bladen gömmer sig mycket A-vitamin och en del magnesium och folsyra. Ju ­mörkare bladen är desto mer antioxi­danter innehåller de.

Vad gör den för dig? Ett ökat intag av folsyra kan hjälpa dig prestera bättre när du tränar eftersom fol­syran hjälper de röda blodcellerna att föra ut syre till musklerna. Magnesium kan också minska risken för alzheimer, parkinson och benskörhet.

Grönkål

Innehåller: Denna superfood innehåller allt från A- och C-vitamin och kalcium till omega 3 och 6. Den är också rik på järn, räknat per ­kalori har grönkål mer järn än nötkött.

Vad gör den för dig? Grönkål är antiinflammatoriskt och hjälper till att rena kroppen på slagg och förebygga och motverka många sjukdomar, allt från ­ledvärk till cancer. ­Bladen är ­också mycket fiberrika vilket förebygger matsmältningsproblem. En portion ­grönkål innehåller 5 procent av det ­rekommenderade dagliga intaget av fiber.

Tips! Genom att lägga till lite extra grönt i dina måltider boostar du inte bara ditt immunförsvar, ­antioxidanterna ­hjälper dig också att träna längre och hårdare och på så sätt ­förbättra din form.

Mangold

Innehåller: Hela 13 olika typer av antioxidanter som mot­verkar bildningen av fria radikaler i kroppen – de som gör dig sjuk och åldrar hyn i förtid. Man har också upptäckt att speciella flavonoider som finns i bladen hjälper kroppen att bryta ner kolhydrater till enkla sockerarter vilket håller blodsockret på en jämn nivå. 

Vad gör den för dig? Mer antioxidanter i kosten gör dig ­friskare samtidigt som du får en slätare och mer ungdomlig hy. Ett jämnt blodsocker är också bra för att motverka viktuppgång och ­diabetes. De klorofyll­packade ­bladen är också mycket­ alkaliserande och rengörande för kroppen.