Laila Bagge Wahlgrens krönika: ”Kritiken rinner av mig”

Hennes motto är:
Vill man så kan man! Häng med tvåbarnsmamman och mångföretagaren Laila Bagge Wahlgren.

HÄLSA
Foto: Foto: Mikael Gustavsen

Jag har tidigare skrivit om att man måste våga misslyckas för att lyckas. För vissa låter det enkelt och självklart, medan andra kan tycka att det är en aning pretentiöst. Men för många är det inte alls lika självklart och enkelt som det kan verka.

Efter min förra krönika om detta ämne är det många som frågat mig hur man verkligen finner styrkan att borsta av sig dammet och resa sig upp och gå vidare när man har fått dålig kritik eller misslyckats.

Ja, det är ju en väldigt bra fråga, vi är alla olika och hanterar kritik och våra misslyckanden på olika sätt.

Att misslyckas kan göra att man tappar ansiktet inför andra människor. Man kanske känner sig som en dålig människa och klank­ar ner på sig själv. Att misslyckas med något kan ju också innebära att ens drömmar gått i krasch, allt beror på hur stort eller litet misslyckandet är.

En annan orsak till att självkänslan och egot får sig en knäck kan vara om man får kraftig negativ kritik. Det kan vara något personligt, som ens partner kritiserar en för, eller något som har med ens arbete att göra och där arbetsinsatsen kritiseras. Oavsett så är ju detta något vi alla – både du och jag – råkar ut för då och då i livet, vare sig vi vill eller inte. Enda skillnaden är kanske att om jag misslyckas eller får kritik så tas det även upp och görs offentligt i olika sociala nätverk, i tidningen eller på radio.

Och eftersom den kritik jag får är just offentlig så har jag funderat en del på mitt eget sätt att hantera detta.

Det jag då kommit fram till är att det egentligen bara finns två sätt att reagera om man ska hårdra det hela. Det första är att se det hela negativt. Man gräver ner sig i ett mörkt hål och stannar där, man tycker att man är värdelös och vill aldrig komma ur det där hålet igen, eller åtminstone stannar man kvar där nere i mörkret tillräckligt länge tills man tror att alla runt omkring en har glömt bort det hela. Den strategin funkar kanske för några men det är inte den man mår bäst av i slut­ändan. För det första känns den inte särskilt utvecklande och konstruktiv och för det andra så bidrar man nog själv till att sänka sin egen självkänsla ännu mer.

I stället är det mycket bättre att försöka ta det hela på ett positivt sätt. Att misslyckas eller få dålig kritik vare sig det är något stort eller litet gör ju att man måste ifrågasätta vad det var som gick fel. Är det något man kunde­ ha gjort bättre, annorlunda? Går det kanske efter en tids reflekterande att försöka göra om det igen och med ny erfarenhet kanske man då har större chans att lyckas.

Att hitta styrkan då att resa sig upp och inte grotta ner sig handlar ju egentligen om hur pass bra självkänsla man har. Och det är inte alltid lätt att tänka positivt. Men övar man blir man bättre.

Att få tuff och hård kritik kan många gånger kännas riktigt jobbigt, men bara om den är befogad. För den kritik som kommer från avundsjuka och missunnsamma människor saknar ju ändå substans så varför lägga energi på den över huvud taget, vad hjälper den dig? Inte ett skit, så bry dig inte om den alls! För mig rinner den kritiken av mig som vattnet på en gås.

Men när kritiken är befogad och riktig, där jag faktiskt har gjort fel, är det ju viktigare än någonsin att man inte tar sig själv på för stort allvar. Tryck ner det sårade egot, ta åt dig av kritiken och kom tillbaka och gör om det bättre. Du är inte ensam om att ha misslyckats eller att ha fått ta emot hård kritik, alla har någon gång gjort det.

Att inte ta sig själv på för stort allvar och ta allt med en gnutta humor har alltid hjälpt mig att se ett misslyckande eller dålig kritik mindre allvarligt. Och om man sedan sätter saker i olika perspektiv kan det plötsligt kännas banalt och harmlöst.

För att orka vara positiv och klara livets misslyckanden och hårda kritik är det för mig så viktigt att ha en bra grund att stå på, där jag kan hämta kraft och energi. Och den grunden är det som betyder allra mest för mig, den består av min man, mina barn och mina syskon och all den kärlek och det stöd jag får från dem.

För så länge jag har dem, så spelar det egentligen ingen roll vad alla andra tycker och tänker. För om man bara tänker efter så är ju hård kritik eller ett misslyckande inte så allvarligt om man jämför med om något skulle hända ens nära och kära.

Lailas wellness

LOOK well

Nu när hösten är i gång får man ju alltid det där brevet från skolan där det står: Lössen härjar på skolan, så kamma ditt barns hår och håll koll på oönskade inkräktare! Jag kan säga att i vår familj behöver vi inte oroa oss ett dugg, vi har nämlig­en bytt ut det vanliga barnschampot och balsamet mot Eco Kids! Ett schampo och balsam som luktar gott för oss men illa för lössen, så använder man schampot kan man vara säker på att dom inte har lust att bosätta sig.

EAT well

Var hemma hos syrran­ och åt en supergod cheesecake som hon hade gjort. Jag är väldigt kräsen när det kommer till cheesecake efter mina år i USA, men den här kakan gick inte av för hackor! Receptet är från Leila Lindholm och det rekommenderas varmt! 

FEEL well

 Niclas och jag bestämde oss för att ta en spahelg på Asia spa i Varberg. Det var första gången vi var ensamma och utan barn på tio månader under en hel helg. Egentid med sin partner gör gott!

Läs tidigare krönikor av Laila Bagge Wahlgren:

Hej Laila!

Tvåbarnsmamman Laila Bagge Wahlgren, 39, gift med Niclas, är mest känd från Idoljuryn. Hon är både låtskrivare och manager och driver i dag flera företag – inom allt från musik till smycken och kosmetika.