Mia Törnbloms krönika: ”Ge energi till dem du möter”

1 av 3 | Foto: Mia Carlsson
Vi som inte föddes med
magisk karisma…
HÄLSA

Vi har alla någon gång blivit påverkade av en riktigt karismatisk person, de där personerna som kan stå helt tysta i ett hörn och trots att de inte säger någonting dras allas blickar åt just deras håll. Vi ser dem, de påverkar oss, de gör intryck och vi minns dem utan att de egentligen gjort någonting. De kan till exempel vara skådespelare, politiker, entreprenörer och artister.

Och visst är det så att vissa personer föds med karisma, som en talang och som en gåva. Självklart har dessa naturligt karismatiska personer ett otroligt försprång när det gäller att bygga relationer och skapa förtroenden om de skulle vilja.

Men betyder det att vi som inte föddes med gåvan för alltid är utan? Nej! Allt vi tränar oss i blir vi bättre på och detta gäller även konsten att beröra, skapa intryck och påverka.

Ber vi någon dra åt skogen, avbryter dem när de pratar eller beter oss illa på annat sätt gör vi så klart också intryck, men vad jag syftar till är att skapa det intryck vi vill, det intryck som gör att andra vill arbeta med och vara vän med oss.

Jag möter ibland personer som ältar hur orättvist det är att vissa föds med en viss sorts talang, ofta beklagar de sig även över hur orättvist livet är. Självklart har vi all rätt i världen att älta orättvisor, tycka synd om oss själva men vad leder det egentligen till annat än att vi blir kraftlösa och negativa?

Vi riskerar dessutom att uppfattas som gnälliga, problemsökande och till och med energitjuvar. Acceptera att du är den du är, bestäm dig för vad som är viktigt för dig och vad du vill lära dig.

Vårt självförtroende stärks av att vi lägger tid på att till exempel bli bättre på att delegera, måla tavlor, organisera eller vad det nu är vi lägger vår tid på, detta är på intet sätt någon nyhet, men en del av oss kan ha missat att detta även gäller när vi tränar på och anstränger oss för att utveckla våra personliga egenskaper.

Även om vi föds med viss talang så gäller det ändå att hela tiden utvecklas, speciellt med tanke på att vi möter så många nya människor hela tiden. Vi som inte föddes med magisk karisma, för oss är vägen till att göra intryck helt enkelt att vara sann. Hur tråkigt det än kan låta så handlar det om att anstränga sig för att leva som vi lär om vi vill göra ett gott intryck. Det handlar på intet sätt om att vara perfekt, personer som försöker framställa sig själv som perfekta, utan brister, får sällan det förtroende de längtar efter.

Vi som inte föddes med karisma når dit genom att lyssna på och ge energi till dem vi möter. Människor minns nämligen sällan vad vi sa eller gjorde men alla minns hur vi fick dem att känna.

Mia Törnblom