Kolla hjärtat före hårdträning

Foto: Colourbox
HÄLSA

Uppsala Uthållighetstävlingar, som Vasaloppet, ökar risken för hjärtstopp. Medelålders eller äldre män borde därför kontrollera hjärtat innan de ställer upp, tycker forskare.

Vasaloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet. Långloppen som riktar sig till allmänheten blir bara fler och fler – och allt populärare. Men en uthållighetstävling som Vasaloppet ökar risken för hjärtstopp, visar forskning.

– Den totala nyttan av att vara fysiskt aktiv är mycket större än risken för hjärtstopp. För en del finns dock skäl att låta kolla hjärtat innan de anmäler sig till Vasaloppet eller någon annan uthållighetstävling, säger Stefan James vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Upsala Nya Tidning.

Forskarna har analyserat hjärtstopp bland Vasaloppsåkare för att undersöka risken. Mellan 1922 och 2010 inträffade 20 hjärtstopp, varav 15 dödliga, bland de 926 350 åkarna.

– Risken för att få hjärtstopp under Vasaloppet är alltså mycket liten. Jämfört med under normal aktivitet är dock risken mångdubbelt större.

Alla utom en visade sig ha en sjukdom i kranskärl eller hjärtmuskel. Rådet till medelålders eller äldre som vill hårdträna är att först göra en läkarundersökning.

Forskningen presenteras i Journal American College of Cardiology.

(Texten är uppdaterad)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM