Träna tryggare och roligare

Foto: SARA RINGSTRÖM
POLISERNA ANPASSAR SIG 1,8 km eller 3,8 km? En eller flera rundor? Makligt tempo eller snabbt? Du bestämmer själv hur hårt du vill träna, poliserna Anna Wolter och Lars Lind anpassar sig efter dina önskemål.
HÄLSA

Årets mörkaste tid är nu. Tycker du att det är otäckt att springa själv?

Lugn bara lugn, nu kan du motionera med polisen! Plötsligt blir träningen både säkrare och roligare!

Foto: SARA RINGSTRÖM
trevligt En gång fick de brotta ner en buse. Annars är det både tryggt och trevligt att jogga med polisen. – Man får en kick att komma igång, säger Lena Wåkerås, 60.

Polisbussen rullar sakta in på Älvsjö idrottsplats strax söder om Stockholm och parkerar vid elljusspåret. Trots hällregn är det fullt med folk. Barnen i den lokala scoutkåren värmer sig genom att leka kull innan de ger sig ut i skogen. Nu stannar leken upp och allas ögon riktas mot polisbussen. Har det hänt något? Nej, det är bara dags att jogga igen. I Älvsjö kan vem som helst ta chansen att lagligt springa ifrån polisen en kväll i veckan när det lokala poliskontoret tränar tillsammans med allmänheten.

Ut ur bussen kliver Anna Wolter, chef, och kollegan Lars Lind iklädda träningskläder och strax dyker även en av stammisarna upp, Älvsjöbon Lena Wåkerås som aldrig missar en polisjogg.

– Ni ställer väl inte in i dag? säger hon.

– Nej nej, i dag är det tuffingarna som kör, säger Anna Wolter.

Älvsjö är ett exempel på platser runt om i Sverige där det lokala poliskontoret ordnar så kallade trygghetsjoggar för allmänheten. Poliserna springer på arbetstid i slutet av sina arbetspass och tanken är att knyta kontakter och skapa förtroende, för det blir lika mycket snack som spring i spåret. Tonårsmammor frågar om narkotika på skolan, ungdomar om träning och äldre damer om vad som helst.

– En kille som ville söka till Polishögskolan var så frågvis att jag till slut blev helt andfådd, säger Carina Lindström, polis.

Joggen i Älvsjö har väckt mycket uppmärksamhet och blivit ett stort samtalsämne även bland de som inte är med och springer. Andra, mindre regniga kvällar som den här har halva grannskapet slutit upp i tajts och gympaskor. De flesta som hört talas om polisjoggen är positiva: ”Så himla fint initiativ! Hurra för det!” skriver en entusiast på polisens Facebooksida. Andra tycker att det är trams och att polisen borde lägga resurserna på viktigare saker. ”Seriöst? Har polisen ett uppdrag att skydda joggare i storstaden? Här har de dragit ner på antalet poliser så att det kan ta flera timmar innan de har möjlighet att komma till ett pågående brott”, skriver en kritiker på ett joggingforum på nätet.

– Men det kräver så lite och ger så mycket. Om vi inte hade gjort det här, kanske vi hade kört omkring i bilen en timme i stället, säger polischefen Anna Wolter.

Ytterligare andra ser det roliga i det hela: ”Jag skulle aldrig våga springa med polisen, tänk om deras jaktinstinkt utlöses i spåret”.

För joggaren Lena Wåkerås handlar det om att hon får extra motivation när hon springer tillsammans med poliserna.

– Det fungerar absolut som en sporre, särskilt när det är dåligt väder. Då vet man att de står och väntar på mig, säger hon.

För andra är joggen ett sätt att få en vältränad joggingkompis utan att det kostar något, och för de mörkrädda innebär den att man vågar ge sig ut i skogen i mörkret. Älvsjöskogen är dock inget brottsbelastat område, det största problemet här har varit lösspringande hundar.

Även de som i vanliga fall skyr polisen kan tänka sig att komma fram och snacka med de svettiga poliserna, till exempel det ungdomsgäng som Lars Lind och hans kolleger mötte i samband med en joggingkväll och som slutade att de kickade boll tillsammans.

– Förr tittade de inte ens åt vårt håll. Nu kostar de på sig att hejja, säger han.

Det händer att oroliga människor ringer till poliskontoret och undrar om man måste vara jättesnabb för att få hänga med, men de får lugnande besked. Tempot anpassas efter gruppen och Anna Wolter tar sig an de som vill jogga medelsnabbt, en äldre kollega går stavgång medan polisen Lars Lind gärna öser på för fullt och springer flera varv i det två kilometer långa spåret.

– Okej, då kör vi! ropar han i regnet till den tappra lilla skara som står beredd och så ger sig lagens långa ben iväg elljusspårets sken.

Poliserna springer i sina egna träningskläder och reflexvästar märkta ”POLIS”, medan uniformerade kolleger sitter och väntar i bussen. En gång fick det komiska konsekvenser: När joggen var slut och gruppen hade skiljts åt vid pendeltågsstationen började en man slåss med ordningsvakterna. Svettiga och högröda i ansiktet lade sig de joggande poliserna över gärningsmannen samtidigt som de ringde efter förstärkning.

– De fick tillkalla kollegerna: ”Vi behöver nog lite hjälp här”, säger Anna Wolter med ett skratt.

FAKTA

Så joggar du med polisen:

Kontakta ditt lokala poliskontor eller sök på ”trygghetsjogg” alternativt ”trygghetslöpning” på internet för att se om det finns i närheten där du bor. Joggingkvällarna annonseras även ut på polisenmyndigheternas lokala Facebooksidor.

Foto: Annika af Klercker
Instruktörerna på Indiegympan: Jenny Bjarnar, Sofia Lundgren och Ellen Göransson.

Fler roliga träningsformer

Foto: Privat
HÅRDROCKSSPINNING Anna
Jacobsson på Fristilen i Östersund.

Indiegympa

Vad? Forskning visar att musik kan göra träningen blir effektivare. Indiegympan skapades för sex år sedan som en protest mot att all själlös musik som tagit över gymmen. Här tränar man i stället till Oasis, Blur och Belle and Sebastian, perfekt för bleka musiknördar och andra som tycker att träning är rätt segt, men älskar att gå loss på ett dansgolv.

Var? Sommartid på Kulturhusets tak, Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan, Malmö.

indiegympa.se

Blåställsdisco

Vad? Kom som du är direkt från jobbet, i kostym eller blåställ, och dansa loss på lunchen! Du hinner, man slipper byta om och en lätt lunch ingår i priset.

Var? Arrangeras bland annat i Stockholm, Göteborg, Lund, Norrköping. Håll utkik på 

lunchbeat.org

Fuldans

Vad? Folk sminkar sig och köper träningsbyxor som håller in rumpan. Herregud, måste man verkligen vara snygg på gymmet? Nej. Ett gäng tjejer i Karlstad har på egen hand dragit igång en alternativ träningsform: Fuldans – för dig som verkligen inte har rytmen i blodet. Det krävs varken taktkänsla eller ”rätt” outfit, bara att man vågar släppa loss.

Var? Sök på ”Fulkultur” på Facebook för info om nästa arrangemang.

Hårdrocksspinning

Vad? Sätt dig på cykeln, släpp ut vilddjuret i dig och ge dig ut på en Highway to Hell. Träningen går lättare när du bärs fram av distade gitarrer från Mötley Crüe, Kiss, In Flames och AC/DC. ”Cos I’m TNT.  I’m dynamite. TNT. And I’ll win the fight  TNT.  I’m a power-load  TNT.  Watch me explode!”

Var? Friskis & Svettis ordnar hårdrocksspinning på flera orter. Hör också med ditt lokala gym.