Missnöje kan ge övervikt

Foto: Getty Images
60 procent av kvinnorna som vägde i överkant som vuxna kände sig tjocka i tonåren.
HÄLSA

Varning för att önska dig en smalare midja och mindre rumpa!

Enligt nya rön är risken stor att du blir överviktig på riktigt om du inte accepterar din kropp.  

Foto: Foto: NTNU
Koenraad Cuypers, forskare vid NTNU

Nyper du missbelåtet i dina ”love handles”? Eller stör du dig kanske på gäddhänget som envist sitter kvar trots hantelövningar? Förutom att det tar en massa energi att dissa din kropp finns det nu ännu en anledning att bli vän med din spegelbild.

Har du ett normalt BMI riskerar du att bli överviktig om du går omkring och känner dig tjock.

Det visar ny forskning som avslöjar att det finns ett samband mell­an kroppsuppfattning och vikt.

Enligt studien, som gjordes vid det norska universitetet NTNU, riskerar man – kanske en smula otippat – att lägga på sig om man sneglar för mycket på modellsmala kroppar. Haken man har hitt­at är alltså att själva missnöjet på sikt leder till extra­kilon.

Jo-jo-bantning en viktbov

Forskarna följde nära 1 200 tonåringar under drygt tio år. Alla som deltog vägde lagom mycket när undersökningen inleddes. Tio år senare var hälften övervikt­iga. Bland dem som hade ökat sin vikt framträdde resultaten som tydligast: 60 procent av kvinnorna som vägde i överkant som vuxna kände sig tjocka när de var i tonåren.

En förklaring man fann till viktuppgången är att många med skev självbild bantar genom att skippa frukosten. En annan orsak är att jojo-bantning är vanlig bland dem som ogillar sina kropp­ar. Avbryter man dieter gång på gång börjar kroppen till slut kämpa för att behålla den vikt man hade innan man började banta. Dessutom menar

Koenraad Cuypers,­ forskare vid NTNU, att själv­föraktet i sig är en faktor som bidrar till övervikten:

– Den psykosociala stressen som kommer av att inte tycka om sin kropp stör förbränningen och påverkar matvan­orna negativt eftersom man helt enkelt blir mer sugen på fett.

Var femte kände sig tjock

När studien kickade i gång hade en femtedel av tjejerna en skev kroppsuppfattning. Trots att de var helt normalbyggda kände de sig alltså överviktiga.

– Att så många kvinn­or med sunda kroppar betraktar sig som feta har att göra med det om­disku­terade kroppsidealet, anser Koenraad Cuypers.

–Vi måste lära oss att det inte existerar en ideal­kropp. Det gäller att se sig om och inse att alla ser olika ut, säger Koenraad Cuypers.

Linnea Bolter