Have a havtorn!

HÄLSA

Välkomna den nyttiga busken­ i ditt badrumsskåp och kylskåp.

Vi har plockat fram dina nya favoriter!

Handfast!

Friskt väldoftande handkräm som skyddar torra och nariga händer och motverkar självsprickor.

Händerna blir mjuka och smidiga utan att kännas feta.

Weleda, ”Havtorn hand cream”, 50 ml, 89 kronor, Shop.weleda.se.

Välsmakande!

Allt det goda från de färska havtornsbären, omega 3, 6, 7 och 9, vitaminer som A, B, C och E, men också mineraler, karotenoider, flavonoider och växt-eroler, i en liten flaska, bara att dricka. Skål!

Havtorn i väst, havtornsdryck, cirka 22 kronor. Finns i utvalda livsmedelsbutiker, se listan på www.havtornivast.se.

Raw food för fejjan!

Ett lyxigt serum som är en riktig näringsbomb för huden. Består av kallpressad ekologisk avokado, granatäpple, nypon, jojoba och havtornsbär som skyddar mot UV-strålning. Minskar fina linjer, jämnar ut huden och ger den lyster.

Ansiktsserum, Essen­tial care ”Organic superfruit concentrate”, 30 ml, cirka 549 kronor, Alaeco.se.

Hej då, Karies!

Barnens mjölk­tänder behöver mycket skydd samt skonsam omvårdnad. Dr.Hauschkas barntandkräm balanserar bakteriefloran

i munnen. Dr.Hauschka Med ”Sensitive orange tooth gel for children”, 50 ml, 46 kronor, Shop.drhauschka.se.

Finlir!

Exklusivt ansikt­selixir med allt det goda från bland annat arganolja, kaktusfikonolja, olivolja, avokado, gurkört och havtorn. Sjunker snabbt in i huden. Green love, ”Ansikts­elixir”, 30 ml, 425 kronor, Loveko.se

Smarta pads!

•Välj ett ekologiskt alter­na­tiv­­ för sminkborttagning­ och ansiktstvätt med återanvändbara rengörings­pads i tyg. De består av 70 % ekologisk bambu, 28 % certifierad eko­bomull och 2 % polyester. Myhavtorn ”Ekologiska rengöringspads”, 125 kronor/5-pack, Myhavtorn.com.

Välgörande rengöring!

En ekologisk ansiktsrengöring baserad på välgörande ingredienser som sesamolja, ricinolja, sheasmör, rapsolja, koksolja och kärnolja från havtorn. Myhavtorn, ansiktsrengöring, 100 ml, 190 kronor, Myhavtorn.com.

FAKTA

VISSTE DU ATT?

Havtorn är en lövfällande buske eller mindre träd med torniga grenar, långsmala blad med stora orangeröda, bärliknande, C-vitaminrika frukter.

Havtorn är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror.

Havtorn har traditionellt använts mot hjärt- kärlsjukdomar, hudåkommor och problem med urinvägar och slemhinnor. Det kan motverka inflammationer och stabilisera cellmembranen, vilket kan vara till nytta för hud och slemhinnor.

Utmärkande för havtorn är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak.

Källa: Barpulver.se