Ätbar superblomma

Tips! Blomkål är nyttigast rå. Testa att servera buketterna med en
smarrig gräddfilsdipp, supergott!
MAT & DRYCK

Blomkål är en kålväxt, släkt med bland annat vitkål, brysselkål och broccoli. Den började odlas i bland annat Syrien för flera tusen år sedan och kom till Europa under 1700-tal­et. Det vi äter är själva blomställningen, och den lite bisarra formen med de uppsvällda knopparna har förmodligen blivit till av en ren slump, en så kallad mutation.

Blomkålen är rik på bland annat C-vitamin­ och fibrer. I nästan alla kålsorter finns svavelhaltiga aromämnen som inte alltid doftar helt angenämt. De kallas för glukos­inolater och är växtens eget skydd mot insekter och svampar.

Äter man enorma mängder kan de vara giftiga, men i lagom dos är de i stället bra för oss. När vi tuggat kålen och svalt den bryts glukosinolaterna ned i magen till hälsosamma antioxidanter.

ARTIKELN HANDLAR OM