Laila BAGGE WAHLGREN: ”Svenskar är så konflikträdda”

Hennes motto är: Vill man så kan man! Häng med tvåbarnsmamman och mångföretagaren Laila Bagge Wahlgren.

Hej Laila! Tvåbarnsmamman Laila Bagge Wahlgren, 40, gift med Niclas, är mest känd från Idoljuryn. Hon är både låtskrivare och manager och driver i dag flera företag – inom allt från musik till smycken och kosmetika.
HÄLSA

För ett litet tag sedan berättade en vän till mig att hon hade gått på stan en eftermiddag och uträttat flera ärenden. När hon kom hem och tittade sig i spegeln såg hon att hon hade en stor snorkråka som stack ut som en siamesisk tvilling från hennes näsa.

Hon kunde ju då inte låta bli att undra hur länge den suttit där och hur många människor hon träffat som också fått bekanta sig med hennes onda tvilling. Hon försökte tänka positivt och intalade sig själv att den nog hoppade ut när hon satt i bilen på vägen hem. Men innerst inne malde känslan av att så nog inte var fallet, den hade förmodligen varit ett troget sällskap hela eftermiddagen.

Man kan ju då fråga sig, om det nu var så att den där kråkan hängt med ett tag under dagen, varför ingen vänlig själ hade sagt något till henne. Hon hade ju träffat flera expediter, sprungit på en före detta arbetskamrat och hämtat på dagis och träffat dagisfröknar och andra föräldrar. Jag har också råkat ut för det här och det är väldigt pinsamt att komma hem och upptäcka en sådan sak.

Sen berättade min syster att hon råkat ut för samma sak fast omvänt. Hon gick på posten och skulle hämta ut ett paket. Expediten hade då, precis som min vän, en kråka som stack ut ur näsan. Min syster kände att hon måste säga något för hon hade ju velat att någon hade gjort detsamma för henne, även om det skulle vara pinsamt. Men så stod hon där och laddade och försökte samla mod men det fastnade på tungan och vips så hade hon fått ut sitt paket och det var nästa kunds tur och chansen att säga något gick förbi. Och syrran gick därifrån och kände sig som en riktigt taskig människa för nu skulle ännu en kund få bekanta sig med expeditens lilla kompis.

Varför är så många så rädda för att vara ärliga och säga vad de tycker? Är de rädda att den personen ska bli sårad? Men är det inte värre att stå där en hel dag och visa upp sin kråka i näsan för alla man möter än att någon snäll främling är modig nog att säga det till en?

Då är det ju bara lite pinsamt gentemot den som berättade.

Ärligt talat så hade jag faktiskt sagt till den där expediten. Man kan ju göra det på ett snällt eller roligt sätt för att göra det mindre pinsamt.

Den lilla kråkan i näsan är egentligen en bagatell och lite pinsamt bara men ingen större fara. Värre är det när man står och kritiserar människor i sin närhet bakom deras rygg utan att våga säga det till dem öga mot öga. Jag har själv vid flera tillfällen varit med om att man stått i ett rum och pratat om en sak och så går en person ut ur rummet och plötsligt börjar en av de som är kvar kritisera den som just gått ut.

Jag brukar bli väldigt förvånad när man plötsligt hör en person ösa ur sig kritik om den som just gått ut. Om man nu tycker att de här sakerna är så viktiga och jobbiga, varför framför man inte den kritiken direkt i stället för att gå bakom ryggen? Det är bland det värsta jag vet.

Om man inte är tillräckligt modig att säga det direkt tycker jag faktiskt att man bör hålla sina åsikter för sig själv.

Man brukar prata om att detta, att vara konflikträdd, är så typiskt svenskt. Ja, det kanske stämmer. I så fall är jag väldigt osvensk. Och en sak som jag tycker är väldigt konstigt är att så fort man har möjlighet att vara anonym så verkar många svenskar vara allt annat än blyga och återhållsamma med åsikter och kritik. På olika forum på nätet är det oerhört lätt att slänga ur sig vad man tycker och tänker och gömma sig bakom anonymiteten och inte behöva stå upp för sina åsikter med sin person. Det tycker jag är oerhört fegt och ryggradslöst.

Om det nu stämmer att många svenskar är konflikträdda så kanske det är så att de bär på så mycket åsikter de aldrig fått sagt att när de väl får chansen att tryggt och anonymt säga det så bubblar det över på olika nät­for­um.

Jag skulle i alla fall önska att fler blev modigare och rakryggat vågade säga vad de tycker öga mot öga. För det är faktiskt inte så farligt att vara ärlig.

Och skulle det nu vara så att ni någon gång i framtiden stöter på mig på stan och en stor snorkråka syns i min näsa, eller om jag går runt med toalettpapper i långt släp på skorna eller något annat pinsamt så tveka inte att säga det till mig! Jag skulle bara bli tacksam och glad.

Lailas wellness

EAT well

Ja, det kan man verkligen säga att jag har gjort. Syrrans semlor är nog de bästa i hela Sverige!

LOOK well

Dessa skor med klös vill jag gärna ha på fötterna i vår.

Jag hittade de här läckra skorna i leopardmönster på Topshop. Jag fullkomligt älskar dem!
 

well DONE

Här sitter jag tillsammans med Damon, som är delägare i Dbrand, och planerar lanseringen av deras nya träningskläder som jag ska vara med och designa. De kommer till hösten och jag är jättetaggad inför detta.