Kakao - naturens sköna böna

HÄLSA

Kakao var länge en ren lyxråvara och det vara bara de mycket förmögna som hade råd att njuta av en kopp kakaodryck i Centralamerika under 1500-talet. Så småningom spred sig växten över världen, den odlas fortfarande i Sydamerika men också i de tropiska delarna av både Afrika och Asien. Den första chokladkakan tillverkades 1847.

Kakaofrukten är ungefär 15 centimeter lång och varje frukt innehåller 50–75 vita, mandel­stora frön, som också kallas kakaobönor. 

En chokladbit med hög kakaohalt innehåller som regel mindre fett än exempelvis mjölkchoklad, men all choklad är energirik.

FAKTA

Superkraft: Förlänger livet.

Exakt varför är oklart, men forskare vid Harvard har vetenskapligt kunnat bevisa att den som äter en bit choklad 1–2 gånger i veckan lever längre.

Anfaller: Trötta muskler.

Kakao innehåller antioxidanten katechin som i studier visat sig kunna motverka trötta muskler och öka syresättningen i kroppen hos den som tränar.

Hemligt vapen: Skyddar mot hjärtsjukdomar.

Studier har visat att kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det beror bland annat på att kakao kan hämma ett enzym i kroppen som i sin tur påverkar vår blodtrycksreglering.

Mia Sahl

ARTIKELN HANDLAR OM