Tallriksmodellen sågas – av skaparen

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Dags att lägga färre potatisar på tallriken.
HÄLSA

Dieter har kommit och gått, men den svenska tallriksmodellen har bestått.

Nu döms den ut av grundaren Britt-Marie Dahlin – som vill plocka bort en potatis.

Grönsaker och frukt åts i för liten utsträckning och nutritionisten Britt-Marie Dahlin kom 1976 på idén till tallriksmodellen.

”Grönsaker ansågs vara kaninmat”

Hon delade in tallriken i tre lika stora delar; en för energi som potatis och pasta, en för protein och en för grönsaker och rotsaker.

– På den tiden åt folk falukorv med stuvade makaroner. Grönsaker ansågs vara kaninmat. Det gick inte att försvara näringsmässigt och vi tyckte att köttet måste vara en del av en sund helhet, säger Britt-Marie Dahlin, som då jobbade på Scan, till Svenska Dagbladet.

Företaget drev en informationskampanj om modellen och den spred sig till storkök över hela landet.

1989 modifierades modellen vid Huddinge sjukhus. Utrymmet för energi och grönsaker ökade samtidigt som det för protein minskade. Indelningen på tallriken, som liknar ett fredsmärke, stöttas sedan 1992 av Livsmedelsverket.

För mycket potatis

Nu döms den ut – av skaparen själv.

Svenskarna rör sig allt mindre och blir fetare. Därför tycker Britt-Marie Dahlin tycker att den bästa fördelningen är hälften grönsaker och rotfrukter och hälften energi och protein.

– Men det blir för krångligt att blanda fjärdedelar och tredjedelar. Då är det tydligare att bara plocka bort en potatis eller ta lite mindre pasta. Tre stora potatisar är alldeles för mycket, säger hon till tidningen.

Enligt Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverkets rådgivningsenhet, har man börjat titta på om tallrikmodellen bör förändras. Det pågår en översyn av de nordiska näringsrekommendationerna, men den väntas inte vara klar förrän till sommaren.

– Det är möjligt att det kan behövas flera tallrikar som speglar behoven vid olika energiintag. Många rör sig mindre men det finns också de som tränar mycket, säger Anette Jansson till SvD.

ARTIKELN HANDLAR OM