Läs för hälsans skull

HÄLSA

En god bok förlänger livet, tror vi. Så läs lite extra för hälsans skull i sommar. Wellness har valt ut sex böcker med innehåll för både kropp och knopp!

”Tio tankar om tid”

Bodil Jönsson (1999) Pris: 49 kronor, pocket, bokus.com

Tankar tar tid, menar fysikprofessorn och författaren Bodil Jönsson. Hon skrev en bok om hur den moderna människan stissar fram i tillvaron, ibland allt för hastigt för sitt eget bästa. Vid millennieskiftet hade den sålt i drygt 65 000 exemplar. Har du inte läst Bodil Jönssons teorier om ställtid, stress, brådska och vad vi gör av den tid vi har så bör du avsätta ett par timmar i hängmattan för denna moderna klassiker, planera in några extratimmar för eftertanke också. Det behövs.

”Bosöns kokbok”

Petra Lundström & Emma Lindblom, (2012) Pris: 288 kronor, idrottsbokhandeln.se

På Bosön utanför Stockholm ligger riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Här finns gott om folk som kan det mesta värt att veta om kost och motion. Två av dem har skrivit en kokbok ihop. Här finns goda och hälsosamma frukostar, luncher, middagar, mellis och efterrätter – boken hjälper dig att skräddarsy matsedeln  för alla i familjen. Från latmask till träningstok.

”Heja heja”

Martina Haag (2012) Pris: 45 kronor, pocket, bokus.com

Martina Haag började löpträna när hon var 45. Till en början orkade hon springa enormt långsamt i tolv minuter, ”sen kändes det som om hjärnan höll på att rinna ut genom näsan”. Men Martina fortsatte träna. Sakta byggde hon upp sin fysik och sitt sätt att tänka. Tack vare snälla tankar och lagom höga krav på sig själv är Martina numera en inbiten motionslöpare med flera maraton på sitt CV. Den här boken är en peppande bok för den som vill börja springa men inte vet hur och knappt tror att det är fysiskt möjligt.  

”Att leva ett liv, inte vinna ett krig”

Anna Kåver (2004) Pris: 168 kronor, bokus.com

Den som orkar stå kvar när de tunga känslorna river runt i en kommer på sikt att må bättre. Det menar Anna Kåver, psykolog och psykoterapeut – och har vetenskapen bakom sig. Boken kan vara en god hjälp för den som emellanåt plågas av tunga tankar. Kåver förklarar vad som händer när vi försöker fly från eller strida mot svåra känslor. Hon ger exempel på hur vi kan göra för att på sikt vända dem till något positivt, eller åtminstone uthärdligt.

”Äta träna leva”

Erika Kits Gölevik & Kristina Andersson (2013) Pris: 198 kronor, adlibris.com 

En bok som hjälper dig ta ett hälsosamt helhetsgrepp kring mat, träning och vardagen i stort. Författarna är erfarna, positiva men inte ett dugg flåshurtiga. Boken är skönt fri från pekpinnar och måsten, men full av glada tillrop, sköna tips och fakta byggda på vetenskapligt belagda teorier.

”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”

Nisse Simonsson (2009) Pris: 49 kronor, pocket, cdon.com

Läkaren Nisse Simonsson var en av de första i Sverige som skrev underhållande på svenska om vår egen förmåga att bryta negativa tankemönster. Hans bok är skriven med värme och humor, innehållet står på stadig vetenskaplig grund. Den här boken kan ge även den mest pessimistiskt sinnade en smula hopp. Det går faktiskt att tänka sig lycklig – att läsa den här boken är ett skönt första steg.

Mia Sahl

ARTIKELN HANDLAR OM