Fixa snyggaste solbrännan

1 av 12
HÄLSA

Skimra som guld i stället för att rodna som en kräfta. Följ expertens bästa skönhetsrutin ­– före, på och efter stranden.

Efter en lång vinter suktar de flesta efter en fin, gyllene hudton. Men solens strålar för inte bara med sig färg och vitamin D. I för stor mängd och utan skydd är den förstås rent skadlig. Dessutom snabbar den på hudens åldrande och kan ge oönskade pigmentfläckar. Här är makeupartisten Anna Frids bästa tips på hur du grundar för en fin och jämn färg – på säkert vis.

Kvällen före

Börja kvällen före första bikini­vistelsen i skarpt läge. Peela kroppen för att få bort döda hudceller och ge en bra grund till en brun utan sol-produkt. Till ansiktet använder du en rengörande och fuktighets­givande mask. Ge sedan både kropp och ansikte en fin grundton med brun utan sol. Använd två sorter eftersom den för kroppen oftast är för fet för ansiktet. Tvätta händerna noga efter behandlingen och torka även av ögonbryn för att försäkra dig om att de inte blir missfärgade.

Strandhäng!

En stund innan strandvistelsen är det dags att smörja in dig ordentligt med solskydd. Tänk på att brun utan sol inte ger skydd mot solens skadliga strålar. Man är lite olika känslig för att bränna sig, men använd en produkt med extra högt spf i början för att sedan eventuellt gå ner till en lägre. Tänk även på att skydda den tunna huden på läpparna med ett solskyddsstift och ögonen med solglasögon. Även om du fått en fin färg en bit in på sommaren ska du fortsätta att skydda huden. Håret skyddar du från slitage med en skyddande produkt. Tänk på att solens strålar är som starkast klockan 9–15, då bör du vara extra försiktig och allra helst hålla dig i skuggan.

På kvällen

Efter duschen är det viktigt att återfukta huden. Använd gärna speciellt framtagna produkter för solexponerad hud. De är fuktighetsgivande, vårdande och svalkar ofta om huden bränner lite. Ge även håret lite extra fukt och näring med en inpackning. Sol, vatten och vind sliter även om man är försiktig och skyddar sig.

Spana in tips på produkter i bildspelet ovan!

Anna Frid