”Utan mat blir jag tokig”

Wellness redaktör: Som om jag skulle klara mig på bara dricka i några dagar

HÄLSA

Jag uppfattar mig själv som en ganska glad och harmonisk person. Är sällan sur, får inga temperamentsfulla utbrott (okej, om du frågar mina barn kanske de säger något annat…) och stressar inte särskilt ofta upp mig för småsaker.

Men det finns ett par undantag, så klart. Ibland bara klickar det till i hjärnan, pulsen går upp på högvarv, andningen lägger sig i halsen och hela kroppen liksom ställer sig på tå. ”Vad är det?” brukar min sambo fråga mig då, lite försynt eller ganska irriterat (det senare får förstås mig att tända till ännu mer).

Man kan tycka att han efter 21 år tillsammans skulle ha lite bättre koll på mina triggerpunkter. Jag lyckades i alla fall identifiera dem redan för några år sedan:

1. Stress. Särskilt hemmastress. Tänk lördag, sovmorgon (viktigt!), springsug, städmåste (folk på middag) och två barn som gärna vill göra något roligare än att vara i vägen (och en mamma som gärna gör något roligare än att få sina barn att känna sig i vägen). Värdelöst för humöret.

2. Hunger. Jag vet att vissa människor klarar sig utan mat och kan stretcha lite hur som helst på mattiderna. Det har aldrig funkat för mig. I 20-årsåldern var jag och två kompisar ute och reste i några månader. De första veckorna var en kamp för att jag skulle få äta innan jag helt havererade. Sen lärde de andra sig att det var säkrast att anpassa det mesta vi gjorde utifrån mina mattider. Annars blev det inte särskilt kul. Jag kan fortfarande få större eller mindre utbrott för att maten är försenad. Det är nämligen så att hål i magen = grinig, sur och odräglig.

Att detoxa är alltså helt uteslutet för mig. Som om jag skulle klara mig på bara dricka i några dagar. Hela min kropp skulle strejka och ingen skulle vilja vistas i samma rum som mig.

Därför kör jag hellre min egen detox light-variant efter en sommar med mycket grill, italiensk glass och vin. Så förra veckan åt jag bara helvegetariskt, drack härliga smoothies och tränade mycket, men hoppade över alkohol, godis och snacks. Resultatet? Pigg, fräsch och stark!

Hur detoxar du bäst? Gör vår Raw clarity-bloggare Filippa Salomonssons test (finns här om du är Plusmedlem) och starta hösten med ny energi!

FAKTA

Nu längtar jag till…

Portugal och en veckas hård träning, härliga människor och mer sol! Läs mer på: wellness.se/resor

Ninas Wellness

Eat well

Det är ändå lite skönt med höst och rutiner igen. Med matlagning i eget kök, till exempel, och den nya, fantastiska, keramiska kniven som gör hackandet till något att längta efter! Kockkniv, Kyocera, från 995 kronor.

Look well

Den enda dagen det regnade under min semester passade jag och min syster på att åka på spa. Vi testade en två timmar lång bastuupplevelse i djungelmiljö, med bland annat hamam, lerinpackning och vattenfall. Riktigt skönt och mysigt! ”The creek experience”, 595 kronor/person, Ystad saltsjöbad.

Feel well

Jag älskar sommaren av en massa anledningar, men en är att jag alltid lyckas lyssna på en massa bra radioprogram jag aldrig hör annars. I år gillade jag ”Genier och foliehattar” i P1. Spännande innehåll och nytt kul berättargrepp. Finns på SR Play.