Melonfrossa – så här blir det allra godast

Godaste recepten med vattenmelon

Foto: Thinkstock
HÄLSA

Varma sommardagar är vattenmelon härligt läskande och en stor hjälp om du vill ha i dig ordentligt med vätska. Dessutom är det nyttigare än många tror.

Har du svårt att göra av med hela stora melonen? Här är läckra tipsen som gör det lätt att frossa vidare.

Vattenmelon har tidigare dragits med ett halvtrist rykte om att de i stort sett bara innehåller vatten. Men de vackert röda tungviktarna innehåller faktiskt ansenliga mängder vitaminer, mineraler och antioxidanter – på få kalorier.

Förutom att släcka törsten och motverka vätskebrist när det är varmt på sommaren, finns det en hel del annat vattenmelon är bra för.

Bra efter passet

Har du trög mage är den med sitt höga vatten- och fiberinnehåll ett bra sätt att få fart på magen.

För dig som tränar mycket har det också visat sig att vattenmelon är utmärkt för återhämtning efter ett pass och att näringsämnen i melonen tycks kunna minska träningsvärk.

Just nu är vattenmelonerna som finns att köpa finfina. Men det kan vara problem att komma på vad du ska göra med det som är kvar av en hel jättemelon, när du både ätit några skivor och mixat smoothie av den. Här är några idéer från RealSimple.com:

Grilla den – Pensla med olivolja, salta och peppra och lägg på het grill i en och en halv minut per sida. Strö på hackad chili och kläm lite lime och ringla lite honung på – mmmmm.

Blanda en salsa – Vattenmelon skuren i små kuber ihop med hackad lök, paprika, jalapenos, färsk koriander, pressad lime, salt och peppar blir väldigt gott.

Gör sallad – Blanda vattenmelon med smulad fetaost, gurka, hackade jordnötter och mynta. Skvätt på lite risvinäger och limejuice som dressing.

Fixa gazpacho – Mixa vattenmelon med hackad lök, gurka, jalapeno och tomater. Smaka av med salt, peppar och lite rödvinsvinäger. Kyl innan servering.

Källa: RealSimple.com

FAKTA

Tips! Vattenmelon

Helst ska du använda en påbörjad vattenmelon inom 2-3 dagar, innan den blir trist.

Visste du förresten att vattenmeloner som förvaras i rumstemperatur innehåller mer antioxidanter än de som får hålla till i kylskåpet?

Malin Kaldo