Pest eller kolera?

När det inte finns något riktigt bra alternativ – vi löser livets små dilemman

HÄLSA

Popcorn eller chips - det kan vara ett svårt val. Vi hjälper dig till det nyttigaste alternativet. 

100 gram popcorn eller 100 gram chips till fredagsmyset?

Popcorn, under förutsättning att de är poppade i kastrull, med bara ett par matskedar olja. Chips innehåller minst 25 procent mer kalorier än hempoppade popcorn. Enligt en studie som kom för ett par år sedan är popcorn också en fin källa till antioxidanter. Popcorn är fullkorn, och det gör att vi känner oss mättare och får bra fart på magen av att äta dem.

– Popcornen väger ju mindre, så volymmässigt får man så mycket mer när man väljer popcorn som snacks, säger dietist Josefine Jonasson.

Det tar dessutom mer tid att äta 100 gram popcorn än 100 gram chips.

– Därför hinner man inte kasta i sig lika mycket, det är lättare att känna sig mätt. Popcornen har klart fler fördelar än chips, säger Josefine Jonasson.

Dela tandborste med en kompis  eller avstå borstning när du glömt din egen?

Avstå borstning för en kväll. Dålig andedräkt är förvisso en lite trist bieffekt när du låter bli att borsta, men att hoppa över borstning en gång är i sig ingen stor sak ur hälsosynpunkt. En missad kvällsborstning ökar inte risken för karies nämnvärt, god munhygien bygger på långsiktigt arbete med borste, fluortandkräm och tandtråd – morgon och kväll. Bakterier kan, om det vill sig illa, föras över via en tandborste. Risken för att din kompis har lämnat spår av en maginfluensa eller förkylning på sin borste finns. Om du stoppar den i munnen kan du få en infektion. Värre än skum andedräkt, eller hur?

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kissa på snuskig krogtoa eller hålla sig tills man kommer hem?

Du väljer. Vår tolerans för smuts och äckligheter varierar från person till person, vissa av oss kan inte ens slappna av tillräckligt för att kunna kissa på en riktigt ofräsch toalett. Det är inte bra att hålla sig när man är kissnödig, den som gör det ofta och länge löper något större risk än andra att drabbas av urinvägsinfektion. Men om du inte har för vana att hålla dig, och inte har drabbats av upprepade urinvägsinfektioner tidigare i livet, är det ingen fara om du kniper en stund till för att få kissa ordentligt en stund senare i en fräsch, ren miljö. Risken att drabbas av en bakterieinfektion för att man sitter på en smutsig toalettstol är mindre än en procent, däremot kan bakterier från dörrhandtaget följa med dig ut. Tvätta därför händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesöket om du bestämmer dig för att du måste gå nu direkt.

Källa: 1177.se

Mia Sahl

ARTIKELN HANDLAR OM